Здраве и красота

Как да отслабнете при синдром на поликистозните яйчници

Отслабването при това състояние може да е трудно, но не е невъзможно

06.11.2021г. / 05 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Синдромът на поликистозните яйчници засяга милиони жени. Той не се лекува, но може успешно да се контролира с достатъчно движение и промени в начина на живот. Тъй като синдромът на поликистозните яйчници е хормонален проблем, свързан с редица дисбаланси, той може изключително много да затрудни отслабването и контрола на теглото.

Какво прави витамин В8 (инозитол) с тялото ви?

Синдромът на поликистозните яйчници е сложен метаболитен синдром, който засяга почти всички системи в тялото, най-вече яйчниците, надбъбречните жлези, хипофизата. Характеризира се с нередовен цикъл, поява на зацапване, кисти в яйчниците, високи нива на андрогени, напълняване, мазна и акнетична кожа.

Управлението на този синдром не е никак лесна задача. До голяма степен храненето играе много важна роля за контрола на поликистозата и хормоните, особено андрогените. Често жените, страдащи от поликистозни яйчници страдат и от инсулинова резистентност, което създава условия за трупане на наднормено тегло.

По тази причина отслабването при поликистозни яйчници не е никак лесна задача, но не е невъзможно. Можете успешно да управлявате теглото си, ако промените начина си на живот и се храните по начин, който да щади производството на инсулин. Това означава да включвате колкото се може повече плодове и зеленчуци в менюто си, да се храните нисковъглехидратно – тоест да изключите рафинираните и добавени захари от храненето, и да се движите достатъчно.

Признаци, че сте в риск от ранна менопауза

Ако не се контролира, синдромът на поликистозните яйчници може да доведе до безплодие, диабет, сърдечносъдови заболявания, да повиши риска от някои видове рак.

Как да се храните, за да отслабнете при синдром на поликистозни яйчници?

Колкото и обезкуражаващо да звучи, отслабването със синдром на поликистозните яйчници не е невъзможно. Нужни са повече усилия и промени в начина на живот и хранене. Те водят до подобрение и успешно контролиране на синдрома на поликистозните яйчници, както и до успешен контрол на теглото.

Яжте повече фибри

Едно от най-важните неща в контролирането на теглото при този хормонален проблем, са фибрите. Те трябва да се включват колкото се може повече в храненето, да заемат голяма част от него. Това означава да се храните с изобилие от плодове и зеленчуци, пълнозърнести и зърнени храни. Фибрите помагат за намаляването на кръвната захар и контролират секрецията на излишни количества инсулин, характерни за синдрома на поликистозните яйчници и инсулиновата резистентност.

10 ползи от корена от женшен за женското здраве

При този сложен синдром е нарушен глюкозният толеранс, както и производството на полови хормони, защото инсулинът е част от този кръговрат. При нарушения в този баланс се натрупват излишни количества мастна тъкан, най-вече в областта на корема. Редукцията им не е лека задача. А омагьосаният кръг, в който човек попада, прави отслабването още по-трудно, тъй като коремните мазнини са не само следствие от инсулиновата резистентност – те я повишават още повече, когато са налице.

С помощта на фибрите в храната може да намалите коремните мазнини и да редуцирате теглото, а като следствие от това балансът в хормоните се подобрява, според доктор Дана Елборно, акушер-гинеколог от Northwestern Medicine Central DuPage Hospital, цитирана от parade.com.

Яжте протеини последователно и в умерени количества през целия ден

Здравословните протеини помагат за контрола на кръвната захар и повишават ситостта. Това помага за намаляване на глада и спомага за отслабването. Повече протеин в храната означава по-малко приети калории, защото ситостта не позволява да погълнете изобилие от високовъглехидратни храни, с които иначе замествате засищащите храни, каквито са протеините. Ако включвате протеини във всяка порция, това ще ви предпази от преяждане с храни, съдържащи празни калории, добавени захари, прости въглехидрати.

8 неща, които гърдите ви се опитват да ви кажат

Не пропускайте закуската

Закуската е най-важното хранене за деня. Пропускането ѝ е погрешно, защото създава условия за повишаване на нивата на инсулина и кръвната захар. За да направите закуската си здравословна, включете в нея протеини, полезни мазнини и сложни въглехидрати, съдържащи фибри. Това ще ви предпази от ранно огладняване, ще стабилизира хормоналните нива, ще ви остави сити задълго и ще ви даде много енергия.

Яжте по-малки порции по-често

Храненето на малки порции позволява на кръвната захар да остане в здравословни граници през целия ден. Обилното преяждане и пропускането на хранения е рецепта за провал не само в отслабването, но и в контрола на синдрома на поликистозните яйчници и инсулиновата резистентност.

Причини за болка по време на овулация

Увеличете приема на здравословни мазнини

Ако досега сте избягвали мазнините и сте ги смятали за вредни, това не важи за всички мазнини. С помощта на правилните мазнини успешно можете да контролирате дисбаланса в естрогена, прогестерона, тестостерона и инсулина. Полезните мазнини включват омега-3 мастни киселини, риба, зехтин, морски дарове, авокадо, ядки. Всички те допринасят за намаляването на холестерола, сърдечносъдовия риск, риска от диабет, подобряват показателите при синдром на поликистозни яйчници и инсулинова резистентност.

Консумирайте противовъзпалителни храни

Съществува връзка между възпаленията в тъканите и наднорменото тегло. Затлъстяването в много случаи се предизвиква от хронични възпаления, както и то самото влошава възпаленията. Порочният кръг, в който тялото влиза, прави нещата да изглеждат безнадеждни, но това не е така. Ако включвате противовъзпалителни храни в менюто си и изключите възпалителните, нещата могат да влязат в граници.

Здравословни състояния, от които пълнеем

Възпалителните храни са захарите, добавените рафинирани въглехидрати, кофеинът, алкохолът, преработените храни. Противовъзпалителните храни включват ядкови масла, риба, богати на фибри храни, богати на омега-3 храни, зеленчуци и плодове.

Коментирай