Здраве и красота

Как да ползваме етерични масла при настинка и грип

Вижте кои облекчават запушения нос

04.11.2021г. / 05 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През есенно-зимния сезон страдаме по-често от настинки и грип. Навременна консултация с лекар е изключително важна, за да можем да овладеем състоянието си още в началото. Освен назначеното, има някои етерични масла, които можем да добавим, за да възстановим по-бързо и да намалим неразположенията. Вижте някои от тях.

Внимание, преди употреба се консултирайте със специалист!

Масаж на гърлото и гърдите

Това е ароматен начин да облекчите болките и усещането за тежест в тези области. Много е важно, когато прилагате етерични масла върху кожата си, без значение с каква цел са, те да бъдат „разредени“ с друго базово масло, като зехтин, бадемово масло, кокосово, какаово. Така намалявате риска от кожни раздразнения. Но бихте могли да си направите и нещо като тест, нанасяйки една капка от маслото върху вътрешната част на китката ви. Ако до няколко минути не усетите дразнене, може да го ползвате добавено към някои от тези базови масла.

Етерични масла, които помагат при синузит и обикновена хрема

Например към няколко капки кокосово масло добавете 2-3 капки масло от кедрово дърво и тамян. Те често се използват в комбинация като средство за облекчаване на кашлица и болките в гърлото. Други масла като кипарис, мента и хелихризум допълнително подпомагат отварянето на дихателните пътища.

Нанесете комбинацията от масла с масажни движения върху гърдите и от основата на ушите към шията, особено отпред, за да облекчите болното гърло.

Комбинация от мед, ракия и масло облекчава кашлицата

За масаж на синусите – етерично масло от мента

Запушването на синусите, усещането за тежест, болка, главоболие, са едни от най-честите и неприятни неразположения по време на настинки и грип. Масла като евкалипт, мента, лавандула са сочени за едни от най-добрите за облекчаване на запушения нос и възпалените синуси.

Трябват ви 1-2 капки от някои от тези, може да ги ползвате също в комбинация, които да добавите към базово масло, като кокосово, какаово. Нежно масажирайте синусите и челото. Ароматът им действа и срещу стреса. Ако си правите инхалации, към водата, може да добавите от тези масла.

Популярни природни средства за чести здравословни проблеми

Инхалации

Дълбоки вдишвания, дълбоки издишвания... Може би сте забелязали, че когато сте с настинка и взимате топъл душ или вана, носът ви се отпушва. Е, инхалацията също е чудесен начин да вдишвате пара и то с ароматни масла, за бързо възстановяване.

При хрема, възпалено гърло и синусово главоболие:

Комбинирайте 3 – 12 капки масло от лимон, лавандула или лайм в купа или тенджера с вода, която сте кипнали предварително. Може да ползвате 1 вид масло или няколко в комбинация. Покрийте главата си с кърпа и вдишвайте няколко минути от парата.

Свързани статии

При кашлица може да добавите към водата за инхалацията 3 - 12 капки масло от майорана, лавандула, кедър и мента.

Релакс вана

Ако разполагате с вана, може да добавите следните етерични масла, с които да облекчите симптоми като умора, запушване на носа, възпалено гърло. След като напълните ваната и сте добавили подходящ сапун, душгел, добавете 8-10 капки от някои от тези масла, като може и да ги комбинирате – етерични масла от лимон, чаено дърво, здравец, лайка, мащерка, лавандула. След като сте добавили маслата, с ръката си хубаво го разнесете във водата и след това може да се потопите.

Коментирай