Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако пиете сок от ананас всеки ден?

Ползите от прясно изцедения сок от жълтия екзотичен плод

11.11.2021г. / 05 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сокът от ананас е прекрасна напитка, която освежава, зарежда със сладост, витамини, минерали и антиоксиданти. Според healthline.com, редовната консумация на ананасов сок може да има множество ползи за здравето.

Сокът от ананас съдържа изключително добри количества манган – в една чаша около 55% от дневната необходимост на организма, според healthdigest.com. Той е богат източник на мед и витамин С, като само една чаша сок от ананас може да осигури 100% от дневната нужда на тялото от ценния витамин.

Какво се случва в тялото, ако ядете спанак всеки ден?

В сока от ананас се съдържат още витамин В6, фолиева киселина, тиамин, магнезий, калий. Според healthline.com, комбинацията от тези елементи подобрява способността на тялото да се справя с инфекциите, раните заздравяват по-бързо, подобрява се здравето на костите, деленето на клетките в тъканите също се подобрява, произвежда се повече енергия, имунитетът се стимулира.

Ако пиете пресен сок от ананас всеки ден, цялостното ви здравословно състояние може да се подобри. Сокът от ананас съдържа още желязо, калций, фосфор, цинк, холин, витамин К. Въпреки че съдържа изобилие от естествени плодови захари, ползите от витамините и минералите в него са наистина забележителни.

Ползи от консумацията на въглехидрати всеки ден

Сокът от ананас е и много богат на антиоксиданти. Те имат свойството да потискат възпаленията, да се борят със свободните радикали, причиняващи стареене, възпалителни процеси в тъканите, рак. Сред най-мощните антиоксиданти в състава на ананасовия сок са витамините А и С. Според изследвания, цитирани от thehealthy.com, сокът от ананас може да подпомогне борбата с хронични заболявания, като сърдечносъдови заболявания и диабет.

Свързани статии

Сокът от ананас съдържа активно вещество, наречено бромелаин. Това е ензим, който участва в храносмилането, като стимулира сърдечносъдовата дейност, усвояването на хранителните вещества, потиска възпалението, повишава нивата на енергия. Бромелаинът подобрява способността на тялото да се бори с болката и ускорява процесите на възстановяване.

Какво се случва в тялото, ако ядете овесени ядки всеки ден?

Тъй като плодовите сокове, включително и ананасовият, са много наситени с въглехидрати и плодови захари, с количеството им трябва задължително да се внимава. Всяка полезна напитка е такава единствено когато се употребява в оптимални граници. Ако прекалявате с плодовите сокове, това може да повиши риска от диабет, затлъстяване, храносмилателни проблеми, сърдечносъдови заболявания, висок холестерол.

5 причини да ядете маслини всеки ден

* Статията е информативна. Ако страдате от здравословни проблеми, консултирайте се с лекар, преди да предприемете редовна консумация на плодови напитки.

Коментирай