Здраве и красота

Адаптогени – мощни билки против стрес и за повече енергия

Какво представляват адаптогените

15.11.2021г. / 05 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Адаптогените са билки, за които се смята, че помагат на тялото да се справя със стреса и да повишава енергийните си запаси. Когато сме изморени или сме подложени на стрес, най-често посягаме към кафето или шоколада. Те създават лъжливо моментно усещане за спокойствие, комфорт и енергия, които обаче бързо отминават с преминаването на ефекта от кофеина и захарите.

5 билки за повече енергия и цялостно здраве

Адаптогените обаче могат да помогнат в управлението на стреса и повишаване на енергийните стойности в тялото. За адаптогените се смята, че изграждат устойчивост срещу стрес от околната среда – както физически, така и психически. Съществуват изследвания, които подкрепят тази теза, цитирани от verywellhealth.com и healthdigest.com. За някои от тези билки се смята, че притежават и качества против стареене. Изследванията сочат, че адаптогените променят нивата на хормоните в тялото и потискат свръхсекрецията на хормони на стреса (кортизол, адреналин), като стимулират тези на щастието (серотонин, допамин).

Според healthline.com, всеки човек е подложен на стрес в някаква степен всеки ден. Когато сме постоянно стресирани физически и емоционално, телата ни започват да развиват механизми за борба със стреса. Започваме да развиваме така наречения общ адаптационен синдром, който протича на три етапа – аларма, съпротива и изтощение, пише healthdigest.com.

8 полезни есенни билки, които можете да отглеждате вкъщи

Адаптогените биха могли да помогнат в подсилване на енергията във фазата на съпротивление, както и да намалят негативните ефекти, причинени от високите нива на стрес.

Важно! Адаптогените са билки с мощни активни съставки. Те могат да се консумират или да се приемат под формата на хранителни добавки. Важно е да не приемате подобни добавки без консултация с лекар, защото те може да не са подходящи за вас.

Кои са най-мощните адаптогени сред билките?

5 билки, помагащи в борбата с косопада

Ашваганда

Ашваганда е билка, широко използвана от векове в аюрведа. Сред предполагаемите ѝ ползи са облекчаването на диабет, болки в ставите, умора, кожни заболявания, стомашно-чревни неразположения. Ашваганда се използва и за премахване на стрес, умора, повишава енергийните нива. Според изследвания, цитирани от клиниката в Кливланд, ашваганда има ползи в тази посока. Тя може да намали тревожността и стреса.

Тулси

Според изследвания, публикувани в Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, тулси може да подпомогне облекчаването на състояния като тревожност, повишени нива на стрес, кашлица, астма, диария, треска, артрит, очни заболявания, лошо храносмилане, повръщане, заболявания на пикочната и отделителната система, болки в гърба, кожни заболявания, ухапвания от насекоми. Смята се и за полезна при хора с наднормено тегло, тъй като може да допринесе в контрола на кръвната захар и лошия холестерол.

6 билки при стомашни неразположения

Женшен

Женшенът присъства в културата на източните народи от векове. За него се смята, че може да облекчи стрес, да подобри енергийните стойности в тялото, да контролира кръвната захар, да понижи холестерола и да подобри липидния профил. Женшенът се бори с оксидативния стрес, намалява възпаленията и може да подпомогне забавянето на стареещите процеси.

Годжи бери

Произходът на годжи бери се корени в Китай. В модерната култура се смята за суперхрана заради множеството полезни хранителни вещества и антиоксиданти в състава си. Според healthline.com, годжи бери може да помогне за забавянето на стареенето, укрепване функциите на много органи в тялото, включително детоксикация на бъбреците и черния дроб, да намали стреса в организма и да повиши енергията.

Билки и подправки за здрави бели дробове

Куркума

Куркумата е адаптоген, който е познат в нашата култура. Тя е чудесна подправка, която съдържа активни вещества с редица ползи за здравето. Има успокояващ и релаксиращ ефект върху нервната система. Може да помогне в контрола на кръвната захар, усвояването на въглехидратите от храната и превръщането им в енергия. Куркумата има силни противовъзпалителни свойства, които дължи на антиоксидантите в състава си.

* Статията е информативна. Преди да приемате билки под някаква форма, консултирайте се с лекар.

Коментирай
Свободно време