Здраве и красота

Какво трябва да направите, ако контактните лещи се разместят в окото?

Безопасно изваждане на заседнали и разместени лещи

05.12.2021г. / 05 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Контактните лещи са прекрасно средство да подобрите зрението си, но без да носите върху лицето си дискомфорта на очилата. Ако те са проблем за вас, особено ако са с голям диоптър, контактните лещи са спасение, което ви дава увереност, самочувствие и комфорт в помощ на зрението ви. Те са вторият ви чифт очи, невидими за околните. Понякога обаче лещите могат да се разместят вътре в окото. Човек може да има усещането, че лещата е отишла някъде навътре зад окото, като това предизвиква дразнене, дискомфорт, сълзене, зачервяване.

Причини да не влизате с контактни лещи под душа

Преди да посегнете и да бръкнете в окото да се опитате да извадите лещата, вижте какво трябва да направите в такива случаи.

Ако посегнете да бъркате в окото си в търсене на разместената леща, рискувате да предизвикате инфекция. Възпаление и раздразнение могат да възникнат и заради самата леща, която може да раздразни тъканите в окото, когато не е на мястото си. Това може да застраши зрението ви.

За щастие, въпреки усещането, че лещата ви е отишла зад окото ви, това е невъзможно поради анатомичните особености на позициониране на окото в ямката.

Бактериални инфекции на очите при носене на контактни лещи

Какво трябва да направите, ако контактните ви лещи се разместят?

Първо и най-важно, не поставяйте друг чифт лещи вътре в окото, преди да сте се уверили, че сте извадили разместената леща. Случва се човек да мисли, че е забравил да си сложи лещите и затова не са на мястото си. Преди да побързате да сложите други лещи, уверете се, че сте извадили разместените.

За да извадите лещата от окото, най-напред овлажнете окото с изкуствени сълзи или физиологичен разтвор. Това ще помогне да раздвижите лещата, ако е заседнала поради сухота или е залепнала и не може да се размести въпреки примигването.

4 сериозни причини да не спите с лещи

Масажирайте нежно клепача. Бъдете много внимателни, особено ако носите твърди лещи, за да не нараните окото. Опитайте се да плъзнете лещата към крайчеца на клепача. Правете това с чисти ръце. Ако можете да издърпате клепача или да го повдигнете от окото, ще ви е по-лесно да извършите процедурата.

Ако не успеете по никакъв начин да извадите заседналата контактна леща, незабавно посетете очен лекар, който да я извади.

Коментирай
Свободно време