Здраве и красота

10 неща, които можете да направите, за да забавите стареенето

Малки промени в начина на живот, които водят до големи резултати за здравето и кожата

28.12.2021г. / 10 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Животът е напрегнат и никак не е лесен. Той оставя своите следи върху кожата и организма ни всеки ден, като това ускорява процесите на стареене, които и без това са неизбежни. Стресът, напрегнатото ежедневие, лошите навици, неправилното хранене, обездвижването, неправилната грижа за кожата и здравето, недоспиването са само част от многобройните фактори, които правят стареенето още по-бърз процес.

9 признака, че тялото ви старее по-бързо от вас самите

За щастие има някои неща, които можете да направите, за да забавите стареенето. С малки, но съществени промени в живота и ежедневието си можете да отложите остаряването и да се радвате на добро здраве и красива кожа. Ето как.

1. Използвайте слънцезащитен крем целогодишно

Слънцето е един от най-силните фактори в ускоряването на стареещите процеси не само в кожата, но и в целия организъм. За да се предпазите от неговото влияние, използвайте слънцезащитен крем не само на плажа, а през цялата година. Прилагайте го върху видимите части от тялото си през зимата, като основният акцент е върху лицето. Така ще се предпазите от ранна поява на бръчки и петна.

2. Не пушете

Тютюнопушенето е вредно откъдето и да го погледнете. То вреди на абсолютно всеки орган в тялото. Ускорява и стареенето на клетките, включително на кожата. Ако искате да забавите стареенето и да се радвате на добро здраве по-дълго, спрете да пушите.

Признаци, че тялото ви остарява по-бързо за възрастта ви

3. Хранете се здравословно

Здравословното и балансирано хранене е един от ключовете към по-дългата младост. То е начин да изпълните тялото си с полезни вещества всеки ден, а тяхна е грижата да достигнат до всяка клетка и да я направят пълноценна във всичките ѝ функции. Балансирайте менюто си със здравословни мазнини, протеини и въглехидрати, антиоксиданти, витамини, минерали. Следете и теглото си, защото тегло извън нормите (както наднормено, така и поднормено) има своите негативни ефекти върху цялостното здраве.

4. Балансирайте приема на мазнини

Не избягвайте мазнините. Те са ваши приятели. Нужни са за редица функции в организма. Вместо да се храните с наситени мазнини, включете полезните мазнини в менюто си. Те идват от риба, ядки, семена, морски дарове, зехтин, авокадо, соя. Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства, забавят стареенето, стимулират деленето на клетките, участват в синтеза и преноса на хормони, поддържат добрия и лошия холестерол в норми.

4 типа стареене на кожата

5. Намалете алкохола

Алкохолът ускорява стареенето на всички клетки в организма. Консумацията на много малки количества алкохол по-рядко може да има положителни ефекти върху здравето, но честата консумация е враг на здравето и младостта. Алкохолът води до дехидратация, което затруднява кожата в усвояването на колагена. С течение на времето той се синтезира все по-трудно и в по-малки количества в организма, а алкохолът допълнително затруднява този процес.

Коментирай