Здраве и красота

Как да подобрите паметта си с напредването на възрастта

Опитвайте нови неща, създавайте нови навици

07.01.2022г. / 13 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Остаряването е естествен процес. Обръщаме внимание на това как се променя нашата кожа, коса, тяло, но забравяме за мозъка. Промените в паметта също са част от остаряването. Според западни учени, има начин пътувайки през живота, да се радваме на добра памет във всяка възраст. Приятни социални контакти, медитация, почивка от технологии са само част от малките неща. Вижте още 7 начина да подобрите паметта с възрастта си.

1. Слушайте музика

Според западни проучвания, слушането на музика може да помогне за подобряване на паметта ни с напредването на възрастта. Учените смятат, че музиката задейства области на мозъка, които засягат паметта и други аспекти на познанието. Слушайки хубава музика не само извличаме минали спомени, но и създаваме нови. А още по-хубаво е, ако можем да свирим на музикален инструмент.

Храни, с които ще живеем до 100

2. Забавна математика

Не е нужно да сте добри по математика, за да тренирате мозъка си със забавни задачи като судоку. Може да смятате наум, всеки ден да се опитвате да запомняте комбинации от числа. Всичко това стимулира мозъка и поддържа паметта в добра форма.

3. Играта с вкусови рецептори

Още един начин да направите паметта си по-добра е чрез храната. Знаем че е важно да се храним бавно, да се наслаждаваме на всяка хапка, да предизвикваме всичките си рецептори. Следващия път, когато хапвате нещо любимо, опитайте се да разпознаете всички съставки.

5 начина да стимулирате паметта си

4. Спортувайте редовно

Физическата активност е от съществено значение за подобряване на способността ни да издържим на неврологични увреждания от стареенето, което допринася за загуба на паметта.
Освен това физическите упражнения подобряват кръвообращението към мозъка, осигурявайки му кислород и хранителни вещества.

Хранителни елементи, забавящи стареенето

5. Използвайте вашата недоминираща ръка

Смяната на ръцете в ежедневни задачи може да помогне за стимулиране на мозъка и подобряване на паметта, смятат учени. Например, ако по-активно ползвате дясната си ръка, опитайте се да ползвате лявата си, когато миете зъбите си или нещо друго, което е лесно, така че да не се нараните. Докато предизвиквате себе си, мозъчната активност непрекъснато се увеличава.

Свързани статии

6. Четете книги

Четенето на книги си остава един от най-добрите начини да тренираме паметта си във всяка възраст. Ако пък сте уморени и смятате, че това е причината да не четете, има аудиокниги.

7. Опитвайте нови неща, създавайте нови навици

Когато развиваме нов навик, ние „принуждаваме“ мозъка ни да мисли по различен начин, да използва различни невротрансмитери и неврони за подобряване на цялостната мозъчна функция. Ново хоби е чудесно начало.

Не на последно място, консумирайте полезни храни и напитки за здравето на мозъка. Тук може да видите няколко добри примера.

Коментирай