Здраве и красота

Интересни алтернативни употреби на аспирина

В красотата и в дома

17.12.2021г. / 16 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Аспиринът е едно от най-широко употребяваните лекарства при главоболие, настинка, вирусни инфекции, възпаления, дори при махмурлук. Той е първата помощ, към която обикновено посягаме, когато не се чувстваме добре по някаква причина.

Маска с мед и аспирин за чиста и здрава кожа

Аспиринът е лекарство без лекарско предписание, което води началото си още от края на 19 век, когато се предлага само на прах и то само от лекари. Оформянето му в таблетки и масовото му производство започва от началото на 20 век. Германският химик Феликс Хофман се счита за откривател на този широко използван и до днес медикамент, пише healthdigest.com.

Повечето хора днес са напълно наясно за какво могат да използват аспирин. Но знаем ли и алтернативните му употреби? Аспиринът може да се окаже много по-полезен в широк смисъл, отколкото предполагате. Приемът му като лекарство може да се окаже, че не е единственото му приложение.

5 изненадващи приложения на аспирина

За какво още можете да използвате аспирин?

Против пърхот и сърбеж

Аспиринът може да успокои силното ви главоболие, но може да помогне и да успокоите сърбящия скалп. Може да е полезен и в премахването на пърхота. Активната съставка на аспирина – ацетилсалицилова киселина, има мощно противовъзпалително действие, което може да помогне за успокояване на раздразнен и сърбящ скалп, който се лющи. Просто трябва да стриете няколко таблетки аспирин и да ги смесите с шампоана си. Измийте косата по стандартния начин, като оставите пяната на шампоана с аспирина да подейства около 5 минути преди да изплакнете.

Против кожни възпаления

Аспиринът може да помогне да се потиснат възпаленията по кожата, като акне, раздразнения, зачервявания. Салициловата киселина играе мощна роля и тук. Тя има свойството да намалява възпалението и зачервяването, допринася и за ексфолиране на кожата, тъй като премахва натрупания себум и запушвания на кожните пори.

7 необичайни употреби на аспирина

Против петна

Аспиринът е добър помощник и в премахването на петна от дрехите. Достатъчно е просто да разтворите няколко таблетки във вода, да накиснете дрехата в разтвора и да изчакате един час. След това изперете.

В градината

Аспиринът помага и за стимулиране на растежа на вашите растения. Можете да поливате любимите си цветя с вода с разтворен в нея аспирин в малки количества. Една-две таблетки на 1 литър вода обикновено са достатъчни, за да стимулират растежа.

Коментирай