Здраве и красота

Как се отразява на краката редовното тичане?

Бягането или джогингът могат да са добра тренировка с положителни ефекти, но кои са отрицателните?

05.01.2022г. / 12 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки голямото разнообразие от кардиотренировки, тичането си остава една от най-добрите. Според WebMD, бягането може да намали риска от смърт, причинена преждевременно от сърдечносъдови заболявания. Достатъчни са едва 10 минути тичане на ден, за да намалите пулса си в спокойно състояние, което е от голямо значение за намаляване на цялостния сърдечносъдов риск.

Защо тичането е най-добрият начин да отслабнем?

Освен че намалява сърдечната честота в покой, тичането има редица благотворни влияния върху целия организъм. То ускорява метаболизма, спомага за изгарянето на повече калории, подобрява качеството на съня, прави човек по-бдителен и с по-услужлива памет, добра концентрация и продуктивност, пише healthdigest.com. По време на тичане се освобождават ендорфини, които се борят със стреса, намаляват тревожността, подобряват краткосрочната и дългосрочната памет, подсилват имунитета.

Тичането е една от най-ефективните кардиотренировки, защото оказва влияние върху цялото тяло без изключение. При бягане се активира абсолютно цялата скелетно-мускулна структура на тялото, според self.com. При редовно бягане мускулите, връзките, сухожилията и ставите се адаптират към натоварването и стават по-силни.

5 възможни причини за болки в гърба при тичане

Това са положителните ефекти от тичането. Но може ли да има отрицателни? За съжаление отговорът е да.

Износването на сухожилията, хрущялите и ставите е един от най-негативните ефекти от редовното тичане. Според healthline.com, бягането оказва най-силен и натоварващ натиск върху краката, което има потенциално вреден ефект за всяка съставна част от долния крайник – от тазобедрената става през коляното до ходилото и малките кости на пръстите.

Кое е най-доброто време от деня за джогинг?

Ако се появи проблем с ходилата и пръстите, обикновено неудобните обувки за тичане и неправилното разпределяне на центъра на тежестта при тичане са виновниците за уврежданията. Сред тях са увреди на ноктите, ставите на пръстите, сухожилията в петата и ходилото. Особено неприятно увреждане може да възникне при редовно бягане, което се нарича плантарен фасциит и се характеризира с възпаление на фасцията на стъпалото, което причинява болки в петата. Също така ставите на палците могат да се възпалят, да се втвърдят и да ограничат движението си. Състоянието е болезнено и може да доведе до артрит на големия пръст на крака.

Колко трябва да тичате, за да не прекрачите здравословната граница

Редовното тичане може да увреди и капсулата на коленните стави. Коленете понасят също толкова голямо натоварване, колкото и ставите на ходилата и глезена. При често тичане без особено време за възстановяване ставните връзки и хрущялите се износват, което повишава риска от ранна артроза, при която е налице триене кост в кост. Това предизвиква не само болки, но и ограничение в обема на движение на ставите. В напреднал стадий на състоянието може да се стигне до инвалидизация.

Коментирай