Все по-често обръщаме внимание на това как храните и напитките, които консумираме всеки ден, се отразяват на нашето здравословно състояние. В зависимост от вида и качеството им, те биха могли да ни осигурят повече енергия, добро настроение, да ни помогнат да поддържаме в баланс нивата на кръвната захар, кръвното налягане, холестерола. Или обратното, има храни, след чиято консумация се усещаме мудни, подути, а и някои болки се обаждат. Вижте за кои по-точно да внимавате.

Млечни продукти

Знаете ли, че според западни изследвания, 75 процента от хората по света губят способността си да усвояват правилно млечните продукти. Това се случва с напредването на възрастта, когато се изчерпва ензимът, разграждащ лактозата.

Ето защо при някои хора могат да се появяват неразположения като подуване на корема, коремни спазми, метеоризъм или диария. Според някои учени, хората с артрит също трябва да ограничат консумацията на млечни продукти.

Какво да консумирате след нездравословно хранене

Соя

Соята обикновено се среща в широк спектър от продукти, включително тофу, соево мляко, соев сос и вегетариански заместители на месото. Неферментиралите соеви продукти съдържат фитинова киселина, която нарушава усвояването на хранителните вещества и дразни лигавицата на червата. Това не само може да допринесе за възпаление, но може да причини и симптоми като болки в ставите, хранителни дефицити, кожни обриви и други.

8 алкални храни за повече здраве

Някои зеленчуци

Домати, картофи, патладжани, люти и нелюти чушки. Въпреки че са полезни за здравето ни и повечето хора нямат проблем с тяхната консумация, все пак те могат да предизвикат множество неблагоприятни симптоми, като болки в ставите, мускулни болки, стомашни неразположения.

Месо

Според западни изследвания, ограничаването на консумацията на червено месо и колбаси, може да има значителни ползи за здравето ни. Учените смятат, че това е свързано с повишеното възпаление, което се смята за основна причина за хроничните болки.

7 храни, които да ядете, когато ви се дояде сладко (галерия)

Някои видове месо също са с високо съдържание на пурини, съединения, които могат да влошат неразположенията свързани с подаграта и да причинят болка. Примери за такива храни са морски дарове, бекон, пуешко, телешко.

Още по темата

Захар

Консумацията на захар и захарни изделия е свързана с редица възпаления, които предизвикват в тялото. Някои западни изследвания показват, че честата им консумация може да причини промени в чревния микробиом, което може да влоши възпалението и да повлияе на имунитета. Освен това се смята, че менюто, в което често присъстват захарта и сладките лакомства, подсладените напитки, може да доведе до диабет тип 2, сърдечни заболявания, рак, затлъстяване и други. Да е причина за стомашни неразположения, болки в ставите, главоболие и други.

Преработени храни

В тази група влизат храни като полуфабрикати, сладкиши, газирани напитки, сокове, картофен чипс и зърнена закуска, сосове, колбаси. Те съдържат големи количества сол, захар, трансмазнини, консерванти, за които е известно, че са свързани с повишаване на възпаленията в тялото, което може да доведе и до обострянето на някои видове болки, свързани с артрит, стомашни болки и други.