Здраве и красота

6 причини да ни се доспива след хранене

Ястието ви е било богато на въглехидрати и мазнини

27.01.2022г. / 15 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На всеки се е случвало след хранене да му се прииска да си легне за една кратка дрямка. На някои хора дори им се случва постоянно. За жалост, невинаги можем да си позволим почивка след хранене, а мудността определено пречи да довършим задачите си за деня. Има редица фактори, които могат да допринесат за това да сте по-уморени след хранене. Ето някои от тях.

Консумирате алкохол заедно с храната

Обичате към вкусно ястие или салата да добавяте и чаша вино? Тогава не се учудвайте, че след това усещате спад на енергия. Алкохолът потиска централната ни нервна система, което ни кара да се чувстваме сънливи, смятат западни учени. Този седативен ефект не трае дълго, но ако консумираният алкохол е вечер, близо до времето, в което обикновено си лягате, сънят ви може да не е спокоен.

10 признака на висока кръвна захар

Консумирате храни с триптофан

Някои храни могат да нарушат качеството на съня ни, докато други могат да ни направят по-сънливи, особено тези, които съдържат триптофан. Това е аминокиселината, която се съдържа в пуешкото месо и други богати на протеини храни като соя, спанак, яйца, сирене, тофу, риба и други.

Тялото ни използва триптофана, за да синтезира серотонин, който е невротрансмитер, помагащ за регулиране на съня. Възможно е повишеният синтез на серотонин да е отговорен за сънливостта ви след хранене, ако в менюто ви е имало някоя от изброените храни.

Защо разтягането е полезно преди лягане?

Ястието ви е било богато на въглехидрати и мазнини

Някои от любимите ни и не чак толкова здравословни храни могат да ни накарат да се усещаме мудни след консумация, особено ако съдържат големи количества въглехидрати и мазнини. По време на процеса на храносмилане, в тънките черва се синтезира храносмилателният хормон холецистокинин.

Когато хапваме по-тежки храни, с високо съдържание на захар, вредни въглехидрати и мазнини, като парче пица например или fast food, тогава се синтезира холецистокинин, който подпомага разграждането на мазнините и протеина. Някои западни изследвания показват, че има връзка между високите нива на този храносмилателен хормон и сънливостта.

Порциите ви са обилни

Понякога усещането за умора след хранене е свързано повече с това какво количество сме изяли, а не с вида на храната. Колкото по-голяма е порцията ви, толкова повече енергия отделя тялото ви, за да я разгради. Изразходваната енергия води до усещане за умора.

Не спортувате

Редовната спортна активност доказано подобрява качеството на съня и ни помага да минимизираме това усещане за умора след хранене. Редица проучвания са доказали, че редовното спортуване помага за увеличаване на енергията и намаляване на умората. Ето защо, ако водите заседнал начин на живот или не спортувате достатъчно, вие не създавате енергиен резерв в тялото си.

Свързани статии

Някои здравословни състояния

В редки случаи умората след хранене може да е признак на друг здравословен проблем. Състоянията, които могат да влошат сънливостта след хранене, са:

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време