Здраве и красота

Плодове и зеленчуци, които детоксикират тялото от никотина

За повече здраве

12.04.2023г. / 11 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки има своите вредни навици. За някои хора това е тютюнопушенето. Без значение какви иновации се наблюдават в последните години свързани с употребата на цигари, знаем, че този навик в дългосрочен план вреди сериозно на целия организъм. В следващите редове споделяме някои полезни плодове и зеленчуци, които спомагат за детокса на белите дробове и тялото.

Джинджифил

Джинджифилът има няколко противовъзпалителни свойства, които помагат да елиминирате токсините от дихателните пътища. Съдържат витамини и минерали, включително калий, магнезий и цинк. Пикантната подправка насърчава здравето на дихателните пътища, засилва имунитета, намалява възпалението в организма.

Чайове при подуване на корема и стомаха

Киви

Тютюнопушенето може да доведе до загуба на определени витамини и минерали в организма. Кивито е богато на витамини А, С и Е, а консумацията му спомага да се намали техният дефицит. Вкусният плод е богат и на инозитол, това е витамин В8, за който е известно, че намалява риска от втвърдяване на артериите, спомага за метаболизиране на мазнините в черния дроб, намалява риска от депресивни състояния, важен е за растежа на косата и други. Също така спомага за детокса на тялото от никотина.

Какво да консумирате след нездравословно хранене

Спанак и броколи

За спанака, който е чудесен за вашата здравословна диета и меню, се смята, че действа невероятно като антиникотин. Той е богат на фолиева киселина и витамини, за които се смята, че помагат за по-лесното отказване на тютюна. Броколите, с всички полезни качества, са и мощен източник на витамини В5 и С, които помагат за защитата на белите дробове от никотина.

Портокали

Цитрусовите плодове са добър източник на витамин С. Ако сте пушач или се опитвате да откажете цигарите, не пропускайте да добавите тези плодове в менюто си. Смята се, че редовната им консумация действа противовъзпалително, повишава защитните сили на организма, намалява риска от камъни в бъбреците, осигурява ни калций и фибри.

Свързани статии

Нар

Никотинът вреди на циркулацията на кръвта, докато вкусният нар благоприятства доброто кръвообращение. Нарът ни осигурява витамини като Е, К, С, фолиева киселина. Според редица западни изследвания, консумацията му може да намали риска от развитието на рак, полезен е за здравето на сърцето, мозъка, действа антибактериално и противовъзпалително.

Сок от моркови

Една от най-добрите напитки за красива и здрава кожа, а както знаем, никотинът вреди на кожата ни. Пресният сок от моркови съдържа витамини A, B, C и K, които не само озаряват кожата, но и оказват допълнителна подкрепа на организма ни.

Коментирай