Здраве и красота

3 ценни ползи за здравето от лука във всичките му разновидности

Защо да консумирате лук колкото се може по-често

24.01.2022г. / 08 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лукът е зеленчук, който присъства в изключително богато разнообразие от рецепти. Той се консумира както суров в салати, така и в печени, варени, пържени ястия. Придава фантастичен сладникав вкус на ястията, особено ако се карамелизира. Лукът е зеленчук, който или обожавате, или мразите. Но за онези, които не го предпочитат трябва да споменем, че лукът във всичките му форми и в цялото му разнообразие има невероятни ползи за здравето. Заради тях заслужава специално място на трапезата.

3 важни ползи за здравето от суровия мед

Лукът съдържа активното вещество алицин. То се среща в кромид лука, чесъна, дивия лук, шалота, праза. Всички те имат страхотни ползи за здравето благодарение на алицина. Причините да не се колебаете да включите лук в следващата си рецепта са много. Ето три от най-важните от тях.

1. Лукът е полезен за сърдечносъдовата система.

Редовната консумация на лук има положително въздействие върху сърдечносъдовата система. Алицинът, който по структура е полифенол, вид антиоксидант, има противовъзпалителни въздействия върху сърдечносъдовата система. В различните видове лук се среща и друг полифенол – кверцетин. Той има свойството да понижава кръвното налягане, триглицеридите и холестерола. Ако те са в нормални граници, сърдечносъдовият риск е по-нисък. Най-висока концентрация на кверцетин имат видовете лук, оцветени в тъмни цветове, например червеният лук.

Ползи за здравето от цариградското грозде

2. Лукът е богат на антиоксиданти, ценни за имунната система.

Антиоксидантите са важни не само за сърдечносъдовата, но и за имунната система. Те имат противовъзпалителни свойства, които подпомагат работата на имунната система. Борят се със свободните радикали, бактериите, микробите, вирусите и всички патогени, опитващи се да увредят клетките ви. Различните видове лук са богати на различна концентрация антиоксиданти и флавоноиди. Жълтият и червеният лук са сред първенците, според Journal of Agriculture and Food Chemistry. Ето защо, колкото по-голямо разнообразие от видове лук консумирате в ястията си, толкова повече антиоксиданти ще си набавяте.

Ползи за здравето от зимните зеленчуци

3. Лукът може да понижи риска от рак.

Отново благодарение на изобилието от антиоксиданти лукът може да допринесе в борбата с образуването на ракови клетки в организма. Хроничните възпаления в тъканите също са предпоставка за отключване на ракови заболявания. Антиоксидантите и флавоноидите в лука се борят с тези процеси, като намаляват риска от рак, според изследване, публикувано в Cancer Prevention Research, цитирано от healthdigest.com. Според данните се установява, че редовната консумация на лук, потиска туморния растеж най-вече заради сярата в лука и флавоноидите в състава му.

Невероятни ползи за здравето от краставицата

Можете да сготвите лук по много начини. Избирайте различни сортове и видове лук, когато готвите, за да се насладите не само на разнообразието от вкусове, които предлага, но и на разнообразните му ползи за здравето.

Коментирай