Здраве и красота

Какви са причините за подпухнали клепачи?

Какво предизвиква подути очи

02.02.2022г. / 09 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подутите очи са нещо, което никоя жена не иска да вижда в огледалото, когато се събуди. Подпухналите клепачи са много неприятен проблем, с който милиони се сблъскват и който може да има редица причини, различни от недоспиване. Гримът до голяма степен може да прикрие проблема и да върне самочувствието ви, но подпухването може и да е симптом на друг по-сериозен проблем.

Причините за подпухнали клепачи варират от недоспиване, задържане на течности, алергии, до проблеми с бъбреците, черния дроб и други, според дерматолога доктор Кори Хартман, цитиран от healthdigest.com.

Маски с кафе за подпухнали клепачи

Очите са зона от лицето с изключително специална и деликатна кожа. Тя е уязвима и податлива на промени, както от външната среда, така и от процеси вътре в организма.

Една от честите причини за все по-неподатливо на третиране подпухване на клепачите и зоната под очите, е стареенето. За съжаление, с течение на времето кожата в тази област става все по-нееластична и податлива на натрупване на мазнини и течности. Така клепачите и зоната под очите започва да увисва и да изглежда по-подпухнала от останалите области на лицето.

Храни, от които сутрин сме подпухнали

Други фактори също могат да окажат негативен ефект върху клепачите – генетични фактори, тютюнопушене, консумация на алкохол, прекомерна консумация на солени или сладки храни. В такива случаи третирането на подпухналите клепачи може да стане, като се ограничат солта и захарта от диетата. Това ще има положителен ефект не само върху кожата около очите, но и върху целия организъм.

Ако причините за подпухналите клепачи са в околната среда, промените в начина на живот биха могли да допринесат за положителната промяна във вида на кожата на лицето.

Кои са другите причини за поява на подути клепачи и торбички под очите?

Маска с кисело мляко и магданоз при подпухнали клепачи

Една от възможните причини освен недоспиването, е дехидратацията. Обезводняването може да настъпи неусетно вследствие не само на намалена консумация на течности, но и на прекомерна употреба на алкохол, кафе в комбинация с малко сън, сух климат, според дерматолога доктор Ариел Каувар, цитиран от byrdie.com. В други случаи причината може да се крие и в приема на някои медикаменти, като противовъзпалителни лекарства, съдържащи ибупрофен, медикаменти с естрогени, съдоразширяващи.

В някои случаи подуването на клепачите може да се дължи и на алергични реакции, които не са толкова бурни, за да ги определите като такива, но те всъщност са. Алергични реакции към парфюми, козметични и измиващи продукти, слънцезащитни кремове са възможни като причина за подпухване на клепачите.

Как да намалите подпухването на лицето

Важно е да забележите и в кой момент точно се подуват очите ви и зоната около тях, защото менструалният цикъл също може да е в основата на проблема. Промените в хормоналния баланс непосредствено преди настъпването на цикъла могат да са причина за задържане на течности и соли, което да се отрази на лицето и клепачите ви.

Трикове за уморени и подпухнали очи

В по-тежки случаи е възможно да става въпрос за бъбречно или чернодробно заболяване, останало скрито.

Ето защо е изключително важно да се консултирате с лекар, ако забележите, че имате трайно подпухнали очи и клепачи. Лекарят ви ще ви насочи към причината и начините за овладяване на проблема, ако се установи такъв.

Коментирай
Свободно време