Здраве и красота

6 вредни навика, които влошават психичното здраве

Кога и как сами вредим на психиката си

14.02.2022г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Психиката е крехък механизъм, твърде сложен, за да бъде разгадан и обяснен напълно. Тя може да пострада лесно от нашите собствени мисли и действия, не само от външните влияния и фактори. Не е задължително някой да ни нагруби или нарани, за да пострада нашата психика. Понякога нашите собствени действия и мисли могат да ни изиграят толкова лоша шега, така че да се окажат разрушителни за крехкото ни емоционално състояние.

3 начина да сте психически по-устойчиви

Кои са вредните навици, които могат да повлияят разрушително на психиката?

Социални медии

Социалните мрежи имат голямо влияние над психиката. Те могат да предизвикат зависимости, ниска самооценка, ниско самочувствие, тревожност и безпокойство, дори депресия, понякога и в тежки форми. Сравняването с другите хора, желанието да имате щастлив живот, пълен с усмивки и пътешествия, които се виждат в социалните мрежи, може да задълбочи усещането за тъга. За да се справите с този проблем не забравяйте, че обикновено хората публикуват видимо най-щастливите моменти от живота си. Освен това публикациите в мрежите не трябва да се приемат за чиста монета. Зад редица постове стоят преднамерени и целенасочени послания, техническа обработка на снимките, изкуствено предизвикани ситуации.

Липса на сън

Един от най-вредните навици, които влошават състоянието на психиката и я правят изключително ранима и крехка, е липсата на сън. Много хора не си дават сметка колко важен е сънят за всички функции на мозъка. Липсата на достатъчно сън може да ви накара да се чувствате не само изморени, но и недоволни от живота си, да изпитвате гняв, да имате чувството, че тялото ви боли, да не можете да се справяте с ежедневните си задачи. Ако имате усещането, че умът ви не ви слуша и не можете да го накарате да се концентрира, това може да е вследствие на лошите навици по отношение на съня.

5 начина, по които токсичната връзка разболява тялото и психиката

Говорите лошо сами за себе си

Когато сте отрицателно настроени към себе си, вие вредите на психиката си. Колкото повече се подценявате, колкото повече негативно отношение показвате към самите себе си, говорите лошо за личността си, за недостатъците си, изобщо изразявате цялостно неодобрение към себе си, това нанася огромни щети върху психиката.

Свързани статии

Стоите прекалено много вкъщи

Когато излизате навън, общувате с хора. Колкото повече се социализираме, толкова повече намаляваме негативните емоции вътре в себе си. И обратно – изолацията нанася щети на психиката. Когато прекарвате по-голямата част от деня си вкъщи, това може да окаже сериозен негативен ефект върху емоционалното състояние и психиката. Срещите с приятели и семейство, дори разходките из града, парка, сред природата притежават терапевтични свойства. Самото излагане на слънчева светлина предполага синтез на витамин D, който има връзка с настроението и превенцията на депресия.

Как наказанията повлияват детската психика?

Живеете в миналото

Ако постоянно мислите за миналото, съжалявате за отминали събития, които са ви правели щастливи, но са безвъзвратно отминали, това ви оказва огромна психологическа щета. Животът в миналото трябва да си остане там. Ако се опитате да живеете тук и сега ще ви е много по-лесно да откриете щастието в настоящето. Освобождаването от съжаления, свързани с миналото, е много важно за преодоляването на емоционалните проблеми и за подобряване на психичното здраве.

Опитвате се да направите всички около вас щастливи

Това не е никак лошо, но за другите, не за вас. В крайна сметка, за да предпазите емоционалното си състояние и за да подобрите психичното си здраве, трябва да се научите да поставяте себе си на първо място. Колкото и егоистично да ви звучи, това е начин да съхраните психиката си и да си помогнете да се чувствате по-добре.

Любими храни, които могат да имат странен ефект върху психиката ни

Коментирай