Здраве и красота

5 здравословни навика за бърз метаболизъм

Как да ускорите обмяната на веществата и да отслабнете

08.04.2022г. / 14 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ускоряването на метаболизма е един от главните принципи за контрол на теглото. Свикнали сме да смятаме, че спортуването и редовните кардиотренировки са ключът към бързия метаболизъм. Вярваме също, че броят на калориите е най-важен за това колко мазнини ще успеем да изгорим. Това е колкото вярно, толкова и крайно недостатъчно, когато говорим за метаболизма. 

Метаболизмът е изключително сложна система, която засяга всяка биохимична реакция в организма. Той представлява скоростта, с която тялото усвоява и обработва приетите калории, превръщайки ги в енергия за целите на процесите в организма. Метаболизмът не се свежда само до това колко калории ще приемете и колко ще изгорите чрез движение и работа на тялото. Той е много по-сложен от това. 

3 мита за метаболизма, които ви пречат да отслабнете

Когато говорим за „бавен метаболизъм“ се има предвид тенденцията на организма да трупа мазнини, въпреки че не преяждате. Така нареченият „бърз метаболизъм“ пък изгаря приетите калории без особени усилия от ваша страна, което позволява да се храните обилно, дори да преяждате, без това да води до напълняване. 

Но процесите на метаболизма съвсем не се свеждат до това дали качвате или сваляте тегло. Метаболитното здраве обхваща всеки процес в тялото. Метаболизмът е набор от клетъчни механизми, които генерират енергия, осигуряват хранителен ресурс за всеки процес в тялото, от което зависи цялостното здраве. 

Ако някъде по веригата на обработка и усвояване на хранителните вещества има нарушение, това може да доведе до напълняване, затлъстяване и поява на заболявания. 

Как да се справите със забавения метаболизъм след 30?

Как да ускорите вашия метаболизъм?

Изградете чиста мускулна тъкан 

Физическата активност е важна не просто за да изгаряте повече калории, за да отслабнете, а за да изградите мускулна тъкан. Когато постепенно започнете да замествате мастната тъкан с мускулна, в тялото ви ще се променят много неща. Едно от тях е, че ще можете да изгаряте повече калории дори в спокойно състояние, защото колкото повече мускулна тъкан има, толкова повече енергия ѝ е нужна за нейната работа. Ако успеете да увеличите мускулната си маса, това ще ускори и метаболизма. 

Ускорете пулса си

Неслучайно кардиоупражненията са толкова важни за забързване на метаболизма. Колкото повече и по-често предизвиквате сърцето си да бие по-учестено, толкова повече ресурс използва тялото ви. Редовните аеробни тренировки, при които пулсът ви се ускорява, забързват метаболизма и допринасят за изгарянето на калории и мазнини. 

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия

Яжте повече фибри

Добавянето на повече фибри в диетата може да подпомогне ускоряването на метаболизма. Повече зеленчуци и плодове в менюто всеки ден означава по-малко излишни калории, но повече фибри, които подобряват храносмилането, балансират кръвната захар и ускоряват метаболизма. 

Яжте по-малко захар

Ако можете да се въздържате изцяло от захарта, това ще е най-полезният подарък, който ще направите на организма си. Захарта е вредна и опасна не само за диабетиците. Тя причинява възпаления в клетките, които с течение на времето създават условия за отключване на хронични и дегенеративни заболявания. 

8 неща, които трябва да знаем за метаболизма

Пийте повече вода 

Добре хидратираното тяло има по-бърз метаболизъм. Ако организмът се бори с дехидратация е по-трудно да ускори обмяната на веществата. Дори напротив – случва се тъкмо обратното. Усвояването на веществата се забавя и затруднява в отсъствието на достатъчно течности. За да може метаболизмът да е достатъчно бърз е нужно да пиете повече вода, за да разграждате правилно захарите и мазнините в тялото. 

Спете повече 

Ако досега сънят не ви е бил приоритет или по някаква причина не се наспивате всяка нощ, това влияе на метаболизма, като го забавя. За да нормализирате процесите в тялото си, набавяйте си нужните количества редовен и пълноценен сън. 

6 грешки, с които забавяме метаболизма си

Коментирай