Здраве и красота

Защо аскорбиновата киселина е важна за здравето и красотата

За повече здраве, за млада и стегната кожа

13.05.2022г. / 05 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Младостта и жизненият вид на кожата зависят от начина на живот, от грижата, която полагаме за кожата, както и от гените. Едни от най-често използваните съставки в борбата със стареенето на кожата са ретинол, канабидиол, ниацинамид, които вероятно сте чували, а някои от вас със сигурност използват в рутината си за млада и красива кожа.

Но има още една незаменима съставка, която е добре да включите в грижата за кожата, а и за цялостното здраве на организма. Това е аскорбиновата киселина или по-просто казано витамин С.

6 противовъзпалителни витамина и откъде да си ги набавите

Аскорбиновата киселина се среща в много плодове и зеленчуци. Сред най-известните източници на витамин С в естествената му форма са цитрусовите плодове, кивито, червените чушки, картофите и много други. Когато се набляга на храни, съдържащи изобилие от аскорбинова киселина, това има положителен ефект върху здравето и организма, защото витамин С е мощен антиоксидант. След навлизането му в тялото, той се разтваря във вода, а антиоксидантната му структура подпомага превенцията на увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.

Аскорбиновата киселина е много добър приятел в предпазването на кожата от вредните UV-лъчи, както и други токсични химикали във въздуха и околната среда.

Ако това, че аскорбиновата киселина е киселина по същество ви притеснява, не трябва да имате съмнения в полезните ѝ свойства. Тя наред с калциевия аскорбат, натриевия аскорбат представлява биофлавоноид с много мощни здравословни ползи.

Витамините, от които се нуждае косата, за да расте бързо

Неслучайно аскорбиновата киселина се влага в редица кремове, масла, серуми за красива, млада и стегната кожа, защитена от вредните влияния на околната среда и слънцето.

Какви са ползите от аскорбиновата киселина в грижата за кожата?

Употребата на продукти с аскорбинова киселина може да подпомогне забавянето на стареенето и да стимулира регенерацията на клетките, запазвайки кожата млада, стегната, жизнена и сияеща за по-дълго. Много са факторите, които ускоряват стареещите процеси. Сред тях са слънчева светлина, градска среда, замърсена околна среда и въздух, нездравословен начин на живот. Резултатът е поява на фини линии и бръчки.

Едно от най-важните свойства на аскорбиновата киселина е, че стимулира производството и усвояването на колагена от кожата. Колагенът е един от най-ценните за младостта протеини, които запазват максимално дълго еластичността и свежия вид на кожата. Колагенът е този, който предотвратява увисването и отпускането на кожата, така че да изглежда млада.

Аскорбиновата киселина има още едно много важно действие. С нейна помощ клетките и тъканите успяват да се регенерират правилно. Според изследване, публикувано в British Journal of Community Nursing, цитирано от healthdigest.com, аскорбиновата киселина потиска възпалението, ускорява процесите на заздравяване на раните, стимулира синтеза на колаген и допринася за намаляване на остатъчните белези след нараняване. Всички тези свойства са валидни и за невидимите процеси на регенерация на тъканите вътре в тялото.

Защо да ползвате серуми, обогатени с витамин C?

Свързани статии

Защо е важно и да консумираме аскорбинова киселина?

Аскорбиновата киселина или витамин С е много важна за сърцето съставка, защото има ключово значение за намаляването на оксидативния стрес и понижаването на риска от инфаркт или инсулт. Като мощен антиоксидант, аскорбиновата киселина има свойството да защитава клетките от уврежданията, да заздравява стените на кръвоносните съдове, да подобрява еластичността им благодарение на синтеза на колаген, в чиито процеси участва.

Според изследване, публикувано в Nutrition Journal и цитирано отново от healthdigest.com, аскорбиновата киселина има свойството и да поддържа оптимални нива на кръвно налягане.

4 витамина при торбички и тъмни кръгове под очите

Аскорбиновата киселина е много важна и за здравето и функциите на мозъка. Нервната система също се нуждае от мощни антиоксиданти, за да функционира добре. Аскорбиновата киселина участва в синтеза и оптималните функции на невротрансмитери, като допамин, серотонин и адреналин.

Коментирай