Здраве и красота

Защо трябва да спрете да броите макронутриентите за отслабване

Подобно на броенето на калории, този метод може да не донесе успех, а може и да навреди

30.05.2022г. / 05 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много популярни диети предлагат пресмятане на макронутриентите като начин за отслабване. Макронутриентите са основните хранителни вещества, на които храната се дели – протеини, мазнини, въглехидрати и фибри. Според някои „модерни“ диети броенето на макросите, както ги наричат на разговорен жаргон, може да ви помогне да се отървете от излишните килограми без глад за разлика от броенето на калориите. 

3 начина да приемате по-малко калории, но без да гладувате

И тъй като всеки иска да отслабне без да гладува и да се лишава, този метод за отслабване е доста популярен. Но защо не е здравословен и не работи особено добре?

Като цяло преброяването и пресмятането на макросите не е удачно и особено полезно, защото няма как да пресметнете всички калории, които приемате. Все пак те са най-точният ориентир за това колко енергия ще приемете чрез храната. Лесно е да пропуснете известно количество калории, ако пресмятате само макронутриентите. Това може да доведе или до наддаване на тегло, или до затруднено и бавно отслабване, според healthdigest.com. 

Друг проблем с броенето на макросите е, че при този метод на следене на приема на храна не се взима предвид качеството на продуктите, които консумирате. Може да сте взели предвид всички протеини, мазнини и въглехидрати в дневното ви меню, но ако то съдържа преработени храни, пакетирани, готови продукти или такива с добавена захар под някаква форма, наситени мазнини, трансмазнини и хидрогенирани масла, всичко това е не само нездравословно, но и не води до отслабване, дори напротив. 

Как изглеждат 100 калории в ядките

Качественото и здравословно отслабване е начин на живот, който определено не включва такива храни. Ето защо пресмятането само на макросите не е достатъчно. За пълноценно отслабване и поддържане на добро здравословно състояние е от значение да се храните здравословно и с възможно най-малко преработени и готови храни. 

Според eleatnutrition.com, маниакалното пресмятане на макроси или калории крие риск от отключване на хранителни разстройства, изпадане в крайности и нездравословна връзка с храната. Тези типове хранително поведение могат да имат сериозни последици за здравето.  

Свързани статии

Кои са здравословните начини за отслабване?

Има много здравословни и наистина полезни начини да редуцирате излишното си тегло. Борбата не е никак лека, но всичко се постига, стига да имате търпение и да сте постоянни по пътя към мечтаната фигура. Като начало премахнете преработените храни от менюто си. Яжте повече пълноценни храни, богати на ценни микро- и макроелементи. Тялото ви има истинска нужда от тях, а не от преработените храни, колкото и апетитни да са те. 

Как изглеждат 100 калории в плодове, ядките и зеленчуците

Избягвайте сладките храни и солените продукти, съдържащи добавена захар под някаква форма. Премахнете газираните напитки и плодовите сокове. Стойте далече от тлъсти и мазни храни. Намерете време да правите упражнения, да се движите повече, да тренирате. Има много начини, чрез които да увеличите физическата си активност. 

Диетите често имат краткотраен ефект или дори нереалистичен. Най-доброто решение е да предприемете промяна в начина на хранене и живот, които да поддържате всеки ден, а не за определен период от време, след което обикновено настъпва йо-йо ефект. 

Коментирай