Здраве и красота

Как да използвате кокосово масло против плака и зъбен камък?

Как да го използвате за здрава устна кухина

12.06.2022г. / 19 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кокосовото масло е известно със своите прекрасни здравословни ползи за косата и кожата. То се смята за суперхрана заради богатото наличие на омега-3 мастни киселини. Тези полезни мазнини могат да подпомогнат контрола на теглото, отслабването, да подобрят мозъчната и нервната функция, да подобрят състоянието на сърдечносъдовата система.

5 причини да консумирате кокос и кокосово масло

Оказва се, че кокосовото масло има още една прекрасна полза и тя е свързана със здравето на устната кухина. Кокосовото масло може да се използва в борбата със зъбния камък и натрупването на плака. Тези два зъбни проблема са предпоставка за развитие на бактерии в устата, които водят до кариеси, инфекции на венците и други здравословни проблеми.

Според News Medical Life Sciences, цитиран от healthdigest.com, учените са открили, че кокосовото масло може да бъде чудесен приятел в поддържането на добра хигиена на устната кухина. То намалява бактериите, плаката и зъбния камък, като допринася за поддържането на по-добро орално здраве.

Кокосовото масло дължи тези свойства на лауриновата киселина, която съдържа. Това е вид мастна киселина, която в контакт със слюнката става силно реактивна и активизира своите мощни антимикробни и антибактериални свойства. Ето защо кокосовото масло има толкова силно противовъзпалително действие. То намалява възпаленията и инфекциите на венците, водещи до заболявания, както и намалява отлагането на плака и образуването на зъбен камък.

Помага ли наистина кокосовото масло при косопад?

Проучване от 2019 година, публикувано в Journal of the American College of Nutrition установява, че кокосовото масло може да помогне срещу кариес и лош дъх, защото убива бактериите в устата и предотвратява натрупването на плака и зъбен камък. В много от случаите лошият дъх е индикация за повишен растеж на бактерии в устната кухина. Ако не бъде овладян навреме, този проблем може да доведе до кариеси, инфекции и влошаване на състоянието на венците и зъбите.

Сред най-честите причинители на лош дъх и инфекции в устата са стрептококите и кандидата, според healthline.com.

4 причини да ползвате кокосово масло в грижа за ноктите

Как да използвате кокосово масло против плака, зъбен камък и кариес?

Гребнете една супена лъжица кокосово масло, което не трябва да е много твърдо, а на стайна температура. Сложете го в устата си и започнете да жабурите, докато се разтопи. Опитайте се да го държите в устата си за 15-20 минути, като жабурите и го разклащате в устата през цялото време.

Внимавайте да не го гълтате, защото в него се съдържат частици и отломки от устата и зъбите, в които има насъбрали се бактерии. След като жабурите достатъчно време изплюйте маслото. Изплакнете устата и измийте с четка за зъби.

Негативните странични ефекти на кокосовото масло

В началото може да ви е трудно да свикнете и да издържате толкова много време. Започнете с жабурене по 5 минути и постепенно увеличавайте времетраенето на процедурата.

Коментирай
Здраве и красота