Здраве и красота

Антиоксидантите намаляват риска от деменция

Сочи западно изследване

18.08.2022г. / 05 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че ежедневното меню, което е с високо съдържание на антиоксиданти, ни осигурява защита срещу увреждането от свободните радикали и оксидативния стрес. Това са два фактора, които могат да увеличат риска от появата на много хронични заболявания, особено тези, свързани със стареенето.

Помагат ли антиоксидантите при деменция? Ново западно проучване установи, че възрастни хора с по-високи нива на антиоксиданти, особено от видовете лутеин, зеаксантин и бета-криптоксантин, имат повишена защита срещу развиваща се деменция, която е една от формите на когнитивен упадък.

Храни, които да избягвате за по-добро здраве на мозъка

Деменцията е общият термин за когнитивен спад, който е достатъчно тежък, за да пречи на ежедневния живот. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция, но не и единственият вид.

И деменцията, и алцхаймер обикновено водят до загуба на памет, езикови затруднения, проблеми със справянето с ежедневни ситуации и други. Резултатите от проучване от май 2022 г., публикувани в списанието Neurology, показват, че по-високите нива на антиоксиданти са свързани с по-нисък риск от деменция.

Каква е същинската разлика между деменция и болест на Алцхаймер?

Данните от проучването показват, че когато възрастните консумират повече храни, съдържащи антиоксиданти, е по-малко вероятно да развият деменция с напредването на възрастта. Специфични антиоксиданти, за които е установено, че предпазват от когнитивен спад, включват лутеин, зеаксантин и бета-криптоксантин.

В кои храни се съдържат в по-големи количества тези антиоксиданти?

Можем да добавим към менюто си листни зеленчуци като обикновено зеле, къдраво зеле, спанак, марули и други подобни, броколи, грах, цитруси, папая, горски плодове. В проучването са участвали над 7200 души, които са били на възраст над 45 години, когато то е започнало. Всички участници са тествани за нива на витамини А, С и Е и каротеноиди в началото на изследването. В продължение на 16 години изследователите проследяват кой е развил деменция и кой не, а след това сравняват разликите в начина на хранене.

Изводите от проучването са, че възрастните, които са имали най-високи нива на лутеин и зеаксантин в кръвта си в началото на проучването, са имали по-малка вероятност да развият деменция, отколкото тези с по-ниски нива. Колкото повече лутеин и зеаксантин има в нечия кръв, толкова по-добре е бил защитен този човек от деменция години по-късно, смятат учените.

20 начина да намалите риска от деменция и болест на Алцхаймер

Установено е също, че по-високите кръвни нива на бета-криптоксантин предпазват от деменция, но за него е известно, че намалява и риска от рак и защитава клетките от стареене.

Как антиоксидантите влияят на мозъка?

Антиоксидантите са вещества, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, които се получават по време на процеса на окисляване по време на нормална метаболитна функция.

До някаква степен увреждането от свободните радикали е неизбежно, но някои фактори като начина ни на живот – тютюнопушене, консумация на алкохол, радиация и токсини от околната среда, могат да влошат това увреждане. Свободните радикали допринасят за някои хронични и дегенеративни заболявания.

Свързани статии

Храните, които ни осигуряват антиоксиданти, могат да помогнат за защитата на мозъка от увреждане на свободните радикали и оксидативния стрес, които могат да доведат до клетъчно увреждане в мозъка. Поради това се смята, че храните с високо съдържание на антиоксиданти естествено буферират мозъчните клетки от промени, които допринасят за когнитивен спад, смятат учените.

Как да увеличим приема на антиоксиданти?

Най-добрият начин да си осигурим повече защитни антиоксиданти е да консумираме разнообразни полезни храни, като (освен гореспоменатите) карфиол, брюкселско зеле, чушки, гъби, зелен фасул, домати, моркови, цвекло, сладки картофи, тиква, киви, манго, ананас, коприва, босилек, куркума, джинджифил, магданоз, риба, зехтин, ядки, семена, пробиотични храни, яйца.

По материали от draxe.com

Коментирай
Свободно време