Здраве и красота

От кои хранителни елементи се нуждае кожата ни през есента

Те поддържат нейните красота и здраве

31.08.2022г. / 06 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на всеки нов сезон, състоянието на кожата ни се променя. През есента е възможно тя да става по-суха, да страда от раздразнения, като рискът от слънчево изгаряне също остава, особено в топлите дни, ако се разхождаме в планината. Ето защо с промяна на сезона е важно да помислим какво в грижите за нашата кожа да променим или допълним.

Освен козметичните продукти и терапиите при козметик, има някои хранителни елементи, които е важно да ѝ осигурим като витамин С, цинк. Те са важни не само за имунитета ни, но и за здравето и красотата на кожата. Вижте от кои други се нуждае тя през есента.

Здравословни мазнини

Здравословните мазнини, които консумираме, помагат на кожата ни да задържи влагата и да изглежда по-гладка и плътна, да е добре подхранена и да не бъде суха. За да запазите кожата си еластична и красива и през есенния сезон, има полезни мазнини, които бихме могли да добавим към менюто си като мононенаситени мазнини – зехтин, бадеми, авокадо и богати на омега-3 храни като риба, ленено семе и орехи.

10 неща, които можете да направите, за да забавите стареенето

Протеини

Много са важни, тъй като благодарение на тях се синтезира кератин, който е ключов градивен елемент за кожата, косата и ноктите. Синтезът на кератин се стимулира от наличието на биотин, витамин А и храни, богати на сяра. Такива са ядки, боб, свинско, телешко, птиче месо, риба, карфиол, гъби, тиква, сладки картофи, бобови растения, сурови моркови, месо, яйца, зеле и брюкселско зеле, наред с други.

4 продукта, които вредят на кожата на лицето

Селен

Селенът е минерал, който се среща естествено в почвата, както и във водата и някои храни. Той е мощен антиоксиданд, подсилващ имунитета и играещ ключова роля в нашия метаболизъм. Смята се, че той допринася за защитата на кожата срещу свободните радикали и UV увреждането. Селенът се съдържа в бразилските орехи, морските дарове и месото, както и в зърнените култури и млечните продукти. Но не бива да се прекалява с неговия прием, тъй като е токсичен в по-големи количества.

8 ползи от витамин Е за косата и кожата

Витамин Е

Витамин Е е един от най-мощните антиоксиданти и помага в борбата със свободните радикали, причиняващи вреди върху целия организъм. Той има противовъзпалителни свойства и подпомага поддържането на имунната система, клетъчната функция и здравето на кожата. Можем да си го набавим чрез храни като морски дарове, зелени зеленчуци, ядки и семена.

Свързани статии

Витамин А

Фантастичен витамин за здравето на кожата през есенния период (и не само). Витамин А е известен също като „поддържащ витамин“. Той спомага за подсилване на имунитета. Също така се смята, че допринася за намаляване на риска от сериозни увреждания на кожата от слънцето. Това не означава, че не бива да нанасяме слънцезащита през есента. Витамин А можем да си набавим, консумирайки млечни продукти, яйца, риба, черен дроб.

Не бива да забравяме и за храните, богати на бета-каротин, който спомага за синтеза на витамин А, като всички ярко оцветени плодове и зеленчуци.

Коментирай