Здраве и красота

Как да дишате правилно по време на тичане

Техники за правилно поемане на въздух

06.09.2022г. / 05 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тичането е една от най-добрите и ефективни кардиотренировки. При него обаче е нужно да дишате достатъчно пълноценно, за да успеете да издържите по-дълго време с ускорен сърдечен ритъм. Ако не съумеете да дишате правилно и да поемате достатъчно кислород, ще се уморите бързо, ще се задъхате и няма да можете да доведете тренировката си докрай.

Изненадващи ползи от тичането на място

Дишането по време на тичане е от голямо значение не само за издръжливостта. От него зависи колко кислород ще се достави на мускулите и тъканите, така че да работят нормално при тези високи обороти.

Смисълът на тичането е в това да ускори пулса ви, а заедно с него да учести и дишането. Но ако не дишате правилно, няма да успеете да издържите и 15 минути. За да бъде пълноценна и ефективна тренировката ви, тя трябва да бъде по-дълготрайна.

Според International Journal of Kinesiology and Sports Science, дишането през носа е по-ефективно от дишането през устата по време на тичане, пише healthdigest.com. Това е така, защото дишането през носа може да помогне да успокоите пулса си, без да го понижавате.

Какво се случва с коленете, ако бягате всеки ден?

Той ще остане ускорен и това ще забърза метаболизма ви, но без да затормозява дишането и поемането на достатъчно кислород за подхранване на мускулите и тъканите. Дишането през носа води до подобряване на резултатите при тренировка.

Свързани статии

Американската белодробна асоциация смята, че ритмичното дишане е най-добрият начин да контролирате дишането си при тичане и интензивни тренировки. Ако се стараете да дишате на равни интервали в синхрон с крачките, които правите по време на бягане, това ще улесни дишането, ще подобри издръжливостта и резултатите, ще направи тренировката по-пълноценна.

Как да тичате безопасно в лятната жега

Ритмичното дишане помага и да избегнете спазми, схващания в мускулите, диафрагмата и областта на далака, различни видове дискомфорт.

Коремното дишане или дишането с диафрагма е друг чудесен начин да контролирате дишането си по време на тичане и да извлечете максимума от тренировката си. Дишането с издуване на корема разширява стомаха, като по този начин тялото получава достатъчно кислород, без да се задъхвате.

5 причини тичането да не е най-добрата тренировка

Този метод на дишане се използва от спортисти, певци, актьори и сценични изпълнители, тъй като увеличава капацитета на белите дробове и спомага за избягване на задъхването.

Коментирай