Здраве и красота

Етерични масла за добро настроение през есента

Есенната депресия няма шанс

15.09.2022г. / 10 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента е прекрасен сезон. За някои хора обаче тя е свързана с негативна настройка, тъга по топлото и слънчево лято, изразходвания отпуск, есенни цветове, които не харесват, дъжд... Всичко това води до промяна в настроението ни, а когато то е негативно се променя и цялостната ни нагласа за живота. Живеем в очакване на пролетта и лятото, често потъваме в тъга. Това звучи като лош сценарий.

Хубавото е, че има начин да променим настройката си, подобрявайки настроението си с помощта на етерични масла. Те могат да направят чудеса. Прекрасни аромати, като канела например, ванилия, които можем да добавим към аромалампи, дифузери. Вижте още няколко аромата за добро настроение през есента.

Етерично масло от лавандула

Маслото от лавандула е подходящо за всеки сезон. То има редица положителни свойства върху психиката, има успокояващ ефект върху нервната система, успокоява прекомерните емоции и повишава благосъстоянието и качеството на живот. Ароматното масло е едно от най-използваните в ароматерапията, особено при безсъние, тревожност. Също така неговите мускулно-релаксиращи ефекти често се използват за успокояване на нервността, главоболие, за подобряване на настроението.

Храни срещу есенна депресия

Етерично масло от градински чай

Ако има масло в ароматерапията, което се откроява от останалите, то това определено е маслото от градински чай. То е сочено за едно от най-добрите масла, чийто аромат помага на тялото да регулира допамина, който е известен като хормон на щастието. Маслото бива наричано също антидепресант, тъй като за аромата му се смята, че помага за намаляване на кортизола, стреса, насърчава релаксацията и ни помага да бъдем с ясен ум и фокусирани върху важните за нас неща.

Есенни подправки за силен имунитет

Етерично масло от лайка

Ароматът на лайка е другият, който се използва за понижаване на нивата на тревожност и е естествен антихистамин. Маслото от лайка ни помага да спим по-добре, да намалим стреса и да бъдем в добро настроение в есенните дни, в които слънцето не ни радва.

Ето и няколко предложения за комбинация от етерични масла за вашия дифузер или аромалампа, вана за есенни дни, изпълнени с положителна нагласа.

Свързани статии

Комбинация с масло от лавандула

Смесете 5 капки етерично масло от лавандула, 3 капки етерично масло от сладък портокал и 2 капки етерично масло от иланг-иланг.

Цитрусова комбинация

Комбинирайте за повече енергия и свежест 3 капки етерично масло от лимон, 3 капки етерично масло от лайм, 2 капки етерично масло от бергамот, 2 капки етерично масло от босилек.

Розмарин за по-хубави есенни дни

Комбинирайте 4 капки етерично масло от розмарин, 4 капки етерично масло от жасмин, 2 капки етерично масло от тамян.

Коментирай