Здраве и красота

Кои са най-полезните храни за бъбреците?

Добавете боровинки към сутрешната си закуска

18.11.2022г. / 11 16ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло. Но каква е всъщност тяхната функция? Ще се опитаме да я обясним накратко. Те са нещо като пречиствателна станция – с тяхна помощ излишната вода и течности се извеждат извън организма. Освен това те преработват и ненужната киселина, която тялото произвежда, като по този начин се поддържа балансирано количество на течности, соли и минерали в тялото.

Ето защо да поддържаме бъбреците си здрави и добре функциониращи може да се окаже от ключово значение за нашето здраве. Най-лесно можем да постигнем това с правилния подбор на храни и напитки. Ето и кои да изберем:

Червени чушки

Тези вкусни зеленчуци притежават не само силен вкус и аромат, но и са богати на калий, а това ги прави перфектни помощници за здравето на бъбреците. Освен това, в състава им влизат още: витамин C, витамин А, фолиева киселина и фибри. Червените чушки имат в състава си вид антиоксидант, за който се твърди, че дори може да ни предпази от ракови образувания. За да консумираме повече от този зеленчук, можем да го добавим към салати, в ястия като миш-маш или омлет, както и като вкусно допълнение към любимия сандвич.

Навици, с които вредим на надбъбречните жлези

Зеле

В състава на зелето влизат определени фитохимикали, за които се твърди, че могат да разрушат свободните радикали, още преди те да са нанесли вреда на организма. Освен това тези вещества могат да окажат и ползотворно влияние върху сърдечносъдовата система. Зелето е евтин начин да си набавите витамин К, витамин C, витамин B6 и фолиева киселина. За да хапваме повече от него, можем да си направим вкусна салата от настъргано зеле и моркови, а ако добавим червено цвекло и сурови семена, тя ще се превърне в истинска витаминна бомба. Ако пък сте любители на ястия с месо, направете си задушено пуешко, пилешко или пък свинско на фурна, със зеле.

3 полезни билки, пречистващи бъбреците

Карфиол

Още един кръстоцветен зеленчук, който е богат на витамин C и богат източник на фолиева киселина. Незаменими са неговите съставки, които помагат за неутрализирането на токсините, които могат да увредят мембраните на ДНК молекулата. Можете да добавите карфиола в диетата си под формата на туршия, или пък от него да направите вкусно пюре, с което да замените традиционното картофено пюре. Този зеленчук е нискокалоричен и идеален за нисковъглехидратни режими.

Как да съхраним бъбреците си?

Зехтин

Зехтинът е богат източник на олеинова киселина, която действа противовъзпалително. Освен това в състава му влизат и съединения, които предпазват от окисляване. Твърди се, че хора, които консумират редовно зехтин са изложени на значително по-малко риск от развитие на заболявания на сърцето. За предпочитане е да се консумира екстра върджин зехтин. Добавете го към салати, сосове и ястия и се насладете на вкусовите му качества и предимствата, които може да донесе той на организма ви.

Признаци на бъбречна инфекция

Боровинки

Тези вкусни горски плодове са източник на антиоксиданти, витамин C, фибри, манган и др. Има дори изследвания, които твърдят, че те могат да ни предпазят от някои от ефектите на остаряването и загубата на костна маса. Добавете пресни или замразени боровинки към смутита или пък към любимата ви сутрешна зърнена закуска с мляко. Можете да ги хапвате както цели, така и изсушени или стрити.

Невинни грешки, които поставят бъбреците в риск

Лук

Обожаван от някои и недолюбван от други, лукът е съставка на почти всяко ястие. Освен аромат и пикантност обаче, той може да ни донесе и ползи за здравето. Той съдържа ценен минерал, който участва в преработването на въглехидратите, протеините и мазнините. Можете да консумирате повече лук, добавяйки го към салати, сандвичи, или пък като основа за приготвянето на любимите на всички лучени кръгчета.

7 суперхрани за здрави бъбреци

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )