Здраве и красота

10 трика за контрол на порциите

Съвети за здравословно и балансирано хранене без лишения

01.12.2022г. / 16 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако се опитвате да отслабнете или да запазите теглото си, контролът на порциите е едно от най-важните неща, с които трябва да се съобразявате. Това е един от най-здравословните начини да отслабнете и да поддържате оптимално тегло. Лишаването от прекалено много калории или от цели групи храни може да има негативен ефект върху здравето. Ето защо, съзнателният, внимателен и целенасочен контрол на порциите, без драстични лишения, е най-здравословният начин да отслабнете.

Помагат ли наистина малките порции за отслабването?

Как да успеете да контролирате порциите, без да се чувствате лишени?

1. Изпийте чаша вода.

Пиенето на вода преди хранене помага да се чувствате сити. Ще ви остане по-малко място за хранене, ако напълните част от стомаха си с вода, преди да започнете да се храните.

2. Използвайте малки съдове.

Малките съдове помагат да не се чувствате ощетени, когато се храните. Ако сложите храната си в голяма чиния, ще изглежда сякаш сте изяли едва няколко лъжици. Мозъкът ви ще изпрати сигнали, че все още сте гладни, а това крие риск от повторно похапване след това.

7 начина да успеете да се придържате към диетата си

3. Напълнете чинията със зеленчуци и фибри.

Отделете най-голямата част от чинията си за зеленчуците. Те са бедни на калории, мазнини и въглехидрати, а същевременно съдържат много фибри, което създава дълготрайно усещане за ситост.

4. Използвайте контрастни цветове в съдовете.

Цветовете на чиниите имат значение за възприятието на храната. Ако използвате контрастиращи с храната цветове на съдовете, това ще помогне да се почувствате сити по-бързо. Това е доказано с проучване от 2018 година, публикувано в Nutrition Journal. Според данните, хората, които се хранят в цветни и контрастиращи с храната съдове, преяждат по-малко и контролират порциите си по-умело.

5. Спрете да наблягате на въглехидратите като основен хранителен елемент.

Много хора не си дават сметка колко много въглехидрати поглъщат. Те смятат, че въглехидратите се свеждат само до сладките храни и десертите. Всъщност, въглехидратите представляват една огромна част от ежедневните храни. Сред тях са хляб, паста, пица, баница, картофи, ориз, тестени изделия, нишестета и още много други. Ако те присъстват на всяко ваше хранене, отслабването би било трудно постижимо.

Честото хапване по малко не помага за отслабването

Коментирай