Здраве и красота

5 причини да добавим в менюто си козе мляко

Прави кожата по-красива

20.12.2022г. / 06 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Млякото е една от най-често консумираните храни. Освен все по-предпочитаните ядкови млека, обичаме да купуваме и от животински източници. Едно от най-полезните, които може да се конкурира с кравето мляко е козето. Въпреки специфичния си вкус, който може да не допада на всеки, това мляко има редица ползи за здравето. Изследвания сочат, че хранителните вещества, на които е богато, като магнезий, желязо, фосфор, витамин С и други, се усвояват по-добре от тялото ни, за разлика от кравето.

Вижте още няколко добри причини да го добавите към менюто си.

Храни, които се усвояват по-лесно от организма

По-лесно за храносмилане

Докато съдържанието на мазнини в козето и кравето мляко е сходно, оказва се, че протеинът в козето мляко е много по-лесен за възприемане от храносмилателната система. Козето мляко е с по-ниско съдържание на лактоза или млечни захари в сравнение с кравето. Тъй като много хора имат непоносимост към лактоза или трудно усвояват лактозата в кравето мляко, проучванията показват, че козето може да бъде добра алтернатива за тях.

По-малко алергени и по-малко възпалителни агенти

Повечето хора, които имат непоносимост към кравето мляко, обикновено са чувствителни към един от съдържащите се в него протеини – А1 казеин, и нямат способността да го усвояват. Освен това, кравето мляко е една от най-честите причини за алергии при децата, която може да продължи и в зряла възраст. Това се дължи на факта, че млякото съдържа повече от 20 различни алергена, включително А1 казеин, които могат да причинят алергични реакции.

Симптомите на алергия към краве мляко често се бъркат със симптоми на сезонна алергия. Те могат да варират от копривна треска и хрема, до коремни спазми и колики при бебета. А1 казеинът е силно възпалителен при някои хора и може да допринесе за стомашно-чревни проблеми като синдром на раздразнените черва, болест на Крон, пропускливи черва и колит. Освен това може да играе роля при няколко по-малко очевидни проблема, като акне, автоимунни заболявания и кожни проблеми като екзема.

От друга страна, козето мляко съдържа само А2 казеин. Това го прави, по отношение на протеините, най-близкото мляко до човешката кърма.

Кои храни са важни за здравето на щитовидната и помагат в отслабването?

Високо съдържание на калций

Още една причина да включим в менюто си козе мляко е, че според изследвания, то ни осигурява повече от минерала калций, в сравнение с кравето. Калцият е необходим за поддържането на костите и зъбите, за добър метаболизъм, намаляване неразположенията преди месечния цикъл и други.

Кои храни ни помагат да балансираме електролитите

Помага за намаляване на нивата на холестерола

Едно от най-добрите предимства на козето мляко е богатството му на средноверижни мастни киселини, полезни за здравето на сърцето. Тези мастни киселини осигуряват енергиен тласък и помагат за понижаване на холестерола, сочат западни изследвания. Учените смятат, че консумацията на козе мляко помага за повишаване нивата на „добрия“ холестерол, като същевременно „балансира“.

Свързани статии

За по-хубава кожа

Мастните киселини, съдържащи се в козето мляко, помагат на кожата да изглежда по-здрава и красива, отвътре навън. Кожата е по-мека, гладка. Козето мляко ни осигурява и добри нива на витамин А, за който също се смята, че подобрява цялостното здраве на кожата. В допълнение, млечната киселина, съдържаща се в козето мляко, помага за елиминирането на мъртвите кожни клетки и насърчава гладкостта и плътността на кожата.

Млякото има ниво на pH, подобно на човешкото, абсорбира се от кожата с по-малко дразнене. Ето защо козето мляко намира място и в някои козметични продукти за лице. Повече за козметиката с козе мляко може да прочетете тук.

Въпреки полезността си, козето мляко също може да доведе до някои неразположения, като газове и болка в корема и други, затова е добре да се допитаме до лекар преди консумация, особено ако страдаме от някои заболявания или състояния.

Коментирай