Здраве и красота

5 причини за сухи краища на косата

Как да се справите с тях

30.01.2023г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Краищата на косата са една от най-проблемните зони на косъма. Те са най-уязвими, най-слабо подхранени от естествените масла, идващи от кожата, страдат най-много от атмосферните условия и стилизирането. Ето защо дехидратирането им и видимо влошеното им състояние са сред най-честите проблеми, които засягат косата. Сухите краища правят прическата ви да изглежда не толкова добре, колкото ви се иска.

3 начина да се преборите с цъфналите краища на косата

Какви са основните причини за сухи краища на косата?

1. Прекалено често измиване

Ако имате мазна коса вероятно я миете по-често. Това оказва значително негативно влияние върху краищата, защото до тях така или иначе трудно достигат естествените масла и себум, секретирани от мастните жлези на скалпа. Тоест, честото измиване на иначе мазната ви коса нанася допълнителни щети върху краищата и ги дехидратира, прави ги уязвими и податливи на накъсване.

За да избегнете това, опитайте да разредите измиванията. Колкото по-рядко миете косата, толкова по-добре се отразява това на краищата. Използвайте сух шампоан, който да нанасяте в корените, за да отстраните част от мазните натрупвания без това да засегне краищата.

2. Не подстригвате често.

Ако имате сухи краища, редовното им подстригване е много важно за поддържането им в по-добро състояние. Не пропускайте посещения при фризьора си, дори да се опитвате да пуснете косата по-дълга. Лекото подрязване на краищата няма да повлияе на дължината ви, а напротив – ще помогне косата да изглежда по-жизнена и свежа.

Как да сложите край на цъфтящите краища на косата

Свързани статии

3. Топлинно увреждане.

Честата употреба на нагряващи уреди за коса уврежда най-силно краищата. Наред с останалите вредни влияния върху тях нагряването допринася още повече за накъсването, дехидратирането и увреждането им. Една от най-честите причини за цъфтящи сухи краища са именно сешоарът, пресата за коса, машата.

4. Химическо третиране.

Боядисаната коса се изтощава далеч по-лесно от натуралната. Колкото повече химически продукти нанасяте върху косъма и колкото по-често го правите, естествено е косата да пострада. А най-страдащи и в този случай са отново краищата. Не забравяйте да използвате подходяща грижа за хидратиране и подхранване, ако боядисвате косата редовно.

3 маски за сухи краища на косата

5. Атмосферни условия и фактори от околната среда.

Сухият и студен въздух през зимата влияе зле на краищата на косата. Те най-често остават извън шапката, качулката или шала ви, което ги прави изцяло изложени на суровите условия. През лятото силните лъчи на слънцето и горещината също предизвикват дехидратиране на краищата и всички последици от него. Допълнителен фактор се оказват хлорираната вода във водопровода или басейните, морската вода през лятото, вятърът, замърсяването на въздуха в големите градове.

Коментирай