Здраве и красота

10 причини да не отслабвате

Къде грешите в опитите си да намалите теглото и да стопите мазнините

06.02.2023г. / 09 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването е трудно предизвикателство, което изисква много усилия, постоянство и воля. Понякога обаче въпреки всичко, което правите, загубата на тегло така и не се случва или е едва забележима. Има вероятност да грешите някъде, ако въпреки усилията не успявате да отслабнете.

Ето 10 причини, които може да са в основата на затрудненията ви в постигането на мечтаното тегло и красивата изваяна фигура.

Най-големите лъжи, свързани с отслабването

1. Не спите достатъчно.

Вярвате или не, сънят е от решаващо значение за това дали ще успеете да отслабнете или не. Добрият качествен сън оказва изключително голямо и благотворно влияние върху метаболизма. Когато не спите добре и сънят ви е крайно недостатъчен, това забавя метаболизма, изтощава организма и го поставя в режим на съхранение на калориите вместо изразходването им за енергия.

2. Тренирате прекалено много.

Упражненията и движението са много важни за ускоряването на метаболизма, изгарянето на мазнини и изразходването на калории. Но всичко в прекомерни дози има негативен ефект. Същото е и с тренировките. Ако прекалявате с изтощението на тялото, отслабването ще ви е по-трудно, защото организмът ще навлезе в режим на запазване на мазнините, за да си осигури енергия за процесите и функциите, а няма да ги топи, каквато е целта ви.

3. Ядете прекалено малко калории.

Ако сте твърде рестриктивни в приема на калории, това също може да има обратен ефект. Прекалено оскъдното хранене също забавя метаболизма. Освен това крие риск от внезапно преяждане, когато прегладнеете прекалено и тялото ви крещи за енергия.

Съвети за отслабване, които винаги трябва да отбягвате

4. Прекалено много стрес.

Стресът пречи на нормалното протичане на метаболитните процеси. Той може да е една от скритите причини да не успявате да отслабнете. Намаляването на стреса в организма е критично важно, за да ускорите обмяната на веществата и да топите качествено мазнините.

5. Избягвайте пълноценни храни.

Ако мислите, че диетите за отслабване трябва задължително да включват нискокалорични храни или такива, които са изрично обозначени като „диетични“, значи грешите. Не избягвайте пълномаслените продукти, млечните продукти, здравословните мазнини и протеини, само защото са калорични. Важно е да знаете в какви количества да ги консумирате и в какви комбинации с останалите макронутриенти, за да извлечете максимума от тях и да отслабнете.

Напитка за отслабване, действаща през нощта

Коментирай