Здраве и красота

Хапвайте слънчогледов тахан за баланс на кръвното и здрави кости

За какво още е полезен

24.02.2023г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Слънчогледовите семки са ни любими, защото можем да ги добавим към смути, салати, здравословни десерти. Какво ще кажете за слънчогледов тахан? Някои обичат да го комбинират с мед, други да го добавят към овесена каша, смути, здравословни дресинги, десерти или да го консумират така. Вкусният тахан има редица ползи за нашето здраве. Така например, известно е, че спомага за контрола на кръвната захар, прави кожата ни по-красива, укрепва ноктите, добра алтернатива е за тези, които не могат да консумират други ядкови тахани, богат е на витамини от група В, А, селен, омега 6 и 9 мастни киселини и други.

Вижте още няколко добри причини да го добавите към менюто си.

Има високо съдържание на протеини

Слънчогледовият тахан определено не отстъпва на фъстъчения, що се отнася до съдържанието на протеини. Ползите за здравето от консумацията на полезни протеинови храни са многобройни. Протеинът гарантира, че мускулите ни остават здрави, допринасят за по-ефективната тренировка, осигуряват ни енергия и ситост. Слънчогледовият тахан е чудесно гориво за нашите клетки.

Здравословните ползи от фъстъченото масло преди лягане

Богат е на витамин Е

Витамин Е е един от най-важните антиоксиданти за нашето тяло. Той помага за естествения баланс на холестерола, смятат западни учени. Също така е известно, че допринася за намаляване увреждането от свободните радикали, забавя естественото стареене на тялото, намалява увреждането на клетките. Витамин Е е важен и за укрепване на имунитета.

Ядки с потенциално негативен ефект върху здравето

Осигурява ни магнезий

Един от най-важните минерали за функционирането на нашия организъм е магнезият. Той е жизненоважен за поддържане на енергийните ни нива, метаболизма, за намаляване риска от мускулни крампи, подпомага храносмилането, съня и други. Чудесен начин да си го набавим чрез полезни храни е като добавим към менюто си и слънчогледов тахан.

За силни кости

Както споменахме, слънчогледовият тахан съдържа магнезий, който е важен и за здравето на зъбите и костите. Според западни данни, една супена лъжица от този тахан ни осигурява около 12% от дневните ни нужди от магнезий. Таханът е богат и на мед, манган и фосфор, които са важни за минерализацията на костите, но и помагат в борбата с възпалението и остеопорозата.

Свързани статии

Богат е на здравословни мазнини

Тялото ни се нуждае от здравословни мазнини, дори когато искаме да свалим излишни килограми. Слънчогледовият тахан ни осигурява такива под формата на ненаситени мазнини, което пък ни помага да поддържаме холестерола в добри граници и намалява възпалението в тялото. Въпреки това, не бива да прекаляваме с консумацията на тахана, както и на другите ядкови тахани.

Кои храни влияят зле на хормоните?

Спомага за контрола на високото кръвно налягане

Заедно с полезните мазнини и витамините, слънчогледовото масло съдържа калций и калий, като и двата минерала играят важна роля в контрола на хипертонията. Калцият е важен за функцията на кръвоносните съдове, а калият регулира нивата на натрий. Тази комбинация прави слънчогледовия тахан особено полезен за хора, които искат нещо вкусно, но трябва да следят приема на сол и мазнини.

Коментирай