Здраве и красота

Етерични масла за пролетния сезон

За повече свежест

26.02.2023г. / 06 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пролетта е свежото ново начало, от което се нуждаем след дългата зима. Въпреки че ни носи аромати, цветове, често през пролетния сезон се усещаме мудни, страдаме от сезонна алергия, настинки. В тези ситуации бихме могли да си помогнем чрез силата на природата и уникалните етерични масла. Разбира се, важно е предварително да се допитаме до специалист, за да знаем дали са подходящи за нас и как максимално да се възползваме от тях.

Вижте няколко прекрасни масла за пролетния сезон.

Флорални етерични масла

Примери за такива са масло от лавандула, здравец и иланг-иланг. Те обикновено се използват в ароматерапията за облекчаване на стреса и безпокойство, безсънието, гнева, както и напрежението в тялото. Разбира се влизат и в състава на парфюми, козметика. Като най-универсалното етерично масло в ароматерапията, лавандуловото притежава разкрасяващи свойства.

Не само, че ни помага да релаксираме, но се грижи по прекрасен начин за младостта и здравето на кожата ни. Хубаво е да се комбинира с други масла като бадемово, кайсиево, лосиони за тяло.

5 камъка за повече позитивна енергия през пролетта

Етеричното масло от здравец има балансиращи, противовъзпалителни, стягащи и ободряващи свойства, които го правят идеално за обновяване на енергията в дома и режима на лична грижа. Флоралните етерични масла са противогъбични, антисептични, идеални за пречистване на въздуха в дома, което ги прави подходящи за дифузер или аромалампа.

Растения, които намаляват влагата в дома

Ментово масло

Още едно прекрасно етерично масло за пролетния сезон. Смята се, че то е особено полезно за употреба през пролетта, поради неговите антисептични свойства и свеж профил на ментов аромат, който стимулира сетивата. Маслото от мента може да облекчи симптомите на сезонните алергии, когато се комбинира с други противовъзпалителни масла и се разпръсне във въздуха, например с дифузер. Маслото от мента има противогъбични свойства, което го прави подходящо за почистване на повърхности в дома.

Цитрусови етерични масла

Свежи, плодови и ободряващи, точно като за пролетния сезон. Цитрусовите етерични масла са чудесни за аромалампа, вана, дифузер, масажи на тялото. Добри примери за такива са лимон, бергамот, лайм, грейпфрут, портокал. Те добавят един ярък, ободряващ и енергизиращ ефект, необходим ни, за да сме енергични и заредени с положителни емоции при смяна на сезоните.

Комбинация от етерични масла за чист въздух в дома

Смята се, че етеричните масла от лимон, лайм и бергамот, помагат за поддържането на имунитета и облекчават симптомите на сезонни настинки и алергии, благодарение на своите противогъбични и антибактериални свойства. Допринасят и за прочистване на въздуха в помещенията.

Етерични масла с горски аромати

Обикновено те са извлечени от корени, листа, клони или смола на дървесни видове. Прекрасни са и притежават профил на земен аромат, който олицетворява същността на разходка в гората. Знаем, че разходките из природата действат зареждащо, помагат ни да намалим стреса.

Е, когато нямаме възможност да сме в гората или планината, тези етерични масла са прекрасни, дори през пролетния сезон. Добри примери са масла от кедрово дърво, тамян, чаено дърво и сандалово дърво.

Всички те са видове дървесни масла, които ни осигуряват заземяващ ефект. Могат да се комбинират в дифузери с флорални масла като лавандула и евкалипт, засилвайки техния релаксиращ и успокояващ ефект.

Свързани статии

Известно е, че етеричните масла от кедрово и чаено дърво, допринасят за поддържане на дихателната система здрава и предпазват кожата от стресовите фактори на околната среда, докато тамянът и сандаловото дърво могат да насърчат усещане за релаксация и баланс на настроението.

Дървесните етерични масла също са прекрасна грижа за кожата и косата, когато се комбинират с други масла. Имат антибактериални, противовъзпалителни, стягащи и антисептични свойства.

Коментирай