Здраве и красота

Какви са ползите от тренировките с тежести?

Изберете натоварването в зависимост от нивото ви

10.03.2023г. / 06 57ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим за отслабване и сваляне на излишните килограми, една от първите думи, които изниква в съзнанието ви вероятно е „кардио“. Чували сме го постоянно – ако искаме да сме във форма, трябва здраво да се изпотим. Освен това, не искаме да изглеждаме мускулести и груби, като жените, които сме виждали във фитнес списанията. Забравете за всички тези предразсъдъци. Последните тенденции в спорта за здраве са категорични: ако искате да свалите килограми, тренирайте с тежести. Кои са най-големите ползи от тях? Ето няколко:

Използвайте мускулите, ако не искате да ги загубите

С течение на времето, мускулната маса естествено намалява, а пък процентът на телесни мазнини се увеличава. Ето защо съвсем нормално е нашите майки и баби да имат килограми в повече. Ако не искате обаче да последвате тяхната съдба – тренирайте с тежести. Това ще ви помогне да запазите мускулната си маса на всяка една възраст.

Кои са златните правила на отслабването?

Поддържайте костите си

За никого не е тайна, че едно от „слабите звена“ в женския организъм са костите. Дамите страдат по-често от остеопороза в сравнение с господата. Ако искате да промените тази тенденция и да надхитрите годините, не се страхувайте да включите малко силови упражнения във вашия тренировъчен режим. „Стресът“ който предизвиквате върху мускулите, се отразява и на костите. По този начин те са принудени да „отговорят“ и да станат по-силни и здрави, увеличавайки плътността си.

С кои спортове ще изгорите най-много калории?

Предпазете се от хронични заболявания

Силовите тренировки могат да намалят признаците и симптомите на много хронични заболявания като: артрит, болки в гърба, затлъстяване, депресия, сърдечносъдови заболявания, диабет и др.

Как да изберете дрехи за тренировка?

Изразходвате повече калории

Тренировките с тежести ще ви помогнат да направите тялото си по-силно по два начина.
Първо – изграждайки мускули, вие ще увеличите метаболизма си. Мускулите са по-метаболито ефективни от мастната тъкан, което ви позволява да изгаряте повече калории в покой.
Второ – според изследвания, скоростта на метаболизма ви се увеличава до 72 часа след тренировка. Това означава, че дори дълго след приключване на тренировката, вие продължавате да изгаряте калории.

Ще успеете да намалите мазнините около талията

Мазнините, които са около талията и особено висцералните мазнини (тези, които обгръщат органите в коремната кухина) са свързани с повишен риск от хронични заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, диабет и др. За да успеете да намалите обиколките на талията, трябва да помислите за упражнения, в които участват всички мускули на тялото, а не само конкретната област (коремните мускули). Силовите тренировки ще ви помогнат да свалите килограми както от цялото тяло, така и от коремната област.

Витамини и минерали срещу стрес

Изберете най-подходящия вариант за вас

Когато говорим за тежести, това не означава непременно екстремни тренировки във фитнес залата. Ако сте начинаещи, започнете с по-леки движения, със собствено тегло. За тях ще ви е необходимо малко или на практика никакво оборудване. Упражненията, които можете да изпълнявате са лицеви опори, клекове, планк, или пък ходещи напади (или отпади). След като добиете увереност, можете да увеличите натоварването, като добавите леки тежести – гирички, бутилки вода или ластици с различна степен на съпротивление. Ако искате да тренирате на машини във фитнес зала, за предпочитане е да го направите с инструктор. Така ще усвоите базовите движения, ще контролирате тялото си и ще избегнете контузии. Стремете се да имате поне 150 минути умерена аеробна дейност седмично (кардиотренировки), както и две силови тренировки, за предпочитане на цялото тяло.

Коментирай