Здраве и красота

Колко кръв губите по време на менструален цикъл?

Ако сте си задавали този въпрос, учените дават отговор

08.12.2021г. / 05 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Жените имат различен интензитет на кървене по време на менструация. При някои цикълът е оскъден, а други имат чувството, че губят литри кръв. Всъщност, нещата не стоят съвсем така, дори когато имате обилна менструация.

Какво ни казва менструацията за здравето на организма?

Трудно е да се определи точното количество кръв, изгубена по време на цикъл, но със сигурност е по-малко, отколкото си мислите. Това е така, защото до голяма степен менструалният цикъл не се състои предимно от кръв, а от маточна лигавица и компонентите в нея. Проучване от 1985 година, публикувано в Obstetrics & Gynecology, цитирано от healthdigest.com констатира, че кръвта съставлява едва 36% от течността, изгубена по време на цикъл. Останалото са тъкани от лигавицата на матката, клетки и други примеси.

Причини да получите менструация два пъти в месеца

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, една жена губи средно по около 2-3 до 4 супени лъжици кръв по време на менструация или приблизително 30 до 45 мл кръв. Това е наистина малко, като се има предвид субективното усещане за голяма кръвозагуба, най-вече ако цикълът трае няколко дни до седмица.

Как да определите дали вашето кървене е нормално или не?

6 мита за менструацията

Кървенето по време на менструация е индивидуално. Въпреки това се счита, че не е добре да бъде твърде обилно, нито твърде оскъдно. Менструалната кръвозагуба е силно променлива. Някои жени губят около 15 мл кръв, а други – по-малко от14 мл за всяка менструация, според American Journal of Epidemiology. За прекалена кръвозагуба се счита, ако губите по 80 мл или повече на цикъл, според данни, цитирани от helloclue.com. Такова количество изгубена кръв може да повлияе на нормалното ежедневие и може да повиши риска от анемия.

Проблеми с менструацията, които не трябва да игнорирате

Ако забележите по-обилно кървене по време на цикъл, незабавно се консултирайте с гинеколог. Той ще определи най-точно какво е количеството изгубена кръв, в нормални граници ли е и ще ви посъветва как да действате. Не пренебрегвайте промените в кървенето, ако ги забележите.

Коментирай
Свободно време