Здраве и красота

Защо просото е толкова полезно за здравето

Причини да похапвате тази безглутенова зърнена култура редовно

28.07.2023г. / 12 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Просото е една от най-здравословните зърнени култури, които можете да включите в храненето си. То не съдържа глутен, който е един от честите причинители на храносмилателни проблеми и автоимунни реакции. Ако страдате от някакъв вид глутенова непоносимост или алергия, просото може да се превърне в една от любимите ви храни.

Защо просото е толкова полезно за здравето?

Просото намалява риска от рак

В просото се съдържат невероятно полезни антиоксиданти. Те се борят с възпаленията в тъканите и образуването на ракови клетки.

4 вида високопротеинови зърнени култури за повече здраве

Едно от най-важните свойства на просото е способността му да регулира метаболитните процеси в организма, а това е от огромно значение за превенцията на рак. Когато обмяната на веществата протича по правилен начин, рискът от възникване на изменения в клетките е по-малък.

Подобрява сърдечносъдовата система

Просото е добър помощник в контрола на холестерола. Поддържането на оптимални нива на холестерол допринася за по-добри функции на сърдечносъдовата система.

Високият холестерол е сред водещите причини за сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, втвърдяване на стените на кръвоносните съдове, затруднено кръвообращение.

Понижава риска от диабет

Просото е много богат източник на фибри и протеини. Тази чудесна комбинация спомага за балансирането на кръвната захар и забавя повишаването ѝ в организма.

Колкото по-стабилни се поддържат стойностите на кръвната захар, толкова по-нисък е рискът от диабет. Ако това заболяване вече е налице, фибрите и протеините са помощник в управлението на диабета.

Теф – непознатата безглутенова зърнена култура

Допринася за детокс на организма

Просото помага да изведете токсините от тялото си. Тъй като е богато на фибри, то има този благотворен ефект. Фибрите и антиоксидантите в просото неутрализират токсините, свободните радикали и отпадните вещества, които причиняват възпаления и създават условия за хронични заболявания.

За повече енергия

Просото дава много енергия, защото е богато на протеини, фибри, минерали и витамини от група В. Освен тях в просото се съдържа желязо, което допълнително дава енергиен тласък.

Потиска алергии и астма

Просото е много полезно и в притъпяването на симптомите при астма и алергии. То съдържа антихистамини, които потушават имунната реакция при такива състояния и облекчава оплакванията. Просото е богато и на магнезий, който има допълнителен положителен ефект при астма.

Просото е богат източник на минерали

Минералите са важни за редица процеси и функции в организма. Те играят съществена роля в контрола на водния обмен в тялото, провеждането на импулси от нервната система до тъканите и мускулите, усвояването на веществата и употребата им по предназначение.

4 причини да не закусвате често със зърнени закуски

Минералите са полезни и в алкализирането на организма – процес, важен в превенцията на рак, хронични и възпалителни заболявания.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Иванова ( преди 8 месеца )
Щом е толкова полезно ,защо не правят вече бозата от просо ,а от жито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар