Здраве и красота

Няколко лесни упражнения, с които ще оформите раменете си

Изпълнете упражненията едно след друго или включете някое от тях в тренировъчната си програма

07.08.2023г. / 10 19ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим за добре оформена фигура, усилията на повечето дами са насочени в областта на талията, ханша и бедрата и по-голямата част от нежния пол е склонна да подминава упражнения, които структурират горната част на тялото. Но за да имате пропорционално тяло, не бива да пренебрегвате която и да е част от него.

Ето защо в следващите редове ще ви предложим някои от най-ефикасните упражнения, които ще оформят раменете ви. Ето ги и тях:

Странично повдигане на дъмбели

Застанете прави, като в двете си ръце държите гирички. Дланите сочат навътре. Повдигнете ръцете встрани, като в крайната си точка ръцете трябва да са на височината на раменете. Задръжте за около 1-2 секунди и върнете в изходно положение.

Изпълнете 3-4 серии, по 12-15 повторения. Ако усетите, че тежестите ви са прекалено леки, използвайте по-тежки и да усетите натоварването най-вече в последните повторения.

Кои са най-добрите упражнения за намаляване на кръвното налягане?

Раменни кръгове

Застанете отново в прав стоеж, като краката са разположени на ширината на раменете. Вземете гиричките в ръце, обърнете дланите леко навън и повдигнете встрани, докато достигнете височината на раменете. Не забравяйте, че дъмбелите трябва да са насочени вертикално към земята. От тази позиция, придвижете ръцете напред, позиционирайки ги пред тялото. Гиричките са успоредни на пода, както и ръцете една на друга. Пуснете ги бавно надолу. След това се върнете в изходна позиция.

Направете 3-4 серии по 12-15 повторения.

Какво да направим, за да приберем "майчинското" коремче?

Обратен флайс с дъмбели

„Флайс“ е може би едно от най-популярните упражнения за рамене и гърди. При този негов вариант, застанете прави с крака, разтворени на ширината на раменете и се наведете напред, като държите кръста в неутрална позиция (без да го превивате). Ръцете са разположени успоредно една на друга, както и дъмбелите. Повдигнете ръцете встрани на височината на раменете и задръжте в тази позиция за около 1-2 секунди. Върнете в изходно положение.

Изпълнете отново 3-4 серии, между 12-15 повторения.

5 модерни нови спорта, които да опитате

Арнолд преса с дъмбели

Както показва името на това упражнение, то е кръстено на легендарния бодибилдър Арнолд Шварценегер. За да изпълните упражнението, заемете седнала позиция (на пейка, лежанка, или стол вкъщи). Свийте коленете и стъпете здраво на земята. Вземете гиричките в ръце, свийте лактите. Гирите са разположени на височината на раменете, а дланите са обърнати към гърдите. Дръжте китките изправени. Издишайте и вдигнете ръцете си над главата, завъртайки плавно гирите така, че в горното положение, дланите са обърнати в посока, обратна на тялото. Бавно върнете в изходно положение и вдишайте.

Изпълнете отново 3-4 серии по 12-15 повторения.

Причини да не можете да премахнете коремните мазнини

Раменна преса с щанга от седеж

Седнете на лежанка за упражнения с изправен гръб. Хванете щангата (или само лоста) и я повдигнете над брадичката си. Дръжте китките си изправени. Издишайте и повдигнете ръцете си над главата. След това вдишайте и върнете в изходна позиция. Обърнете внимание на тежестта. Нека тя не е нито прекалено голяма, нито прекалено малка.

В началото можете да изпълнявате упражнението само с лост, а след това да добавите и допълнителна тежест. Изпълнете 3-4 серии по 10-12 повторения.

Кои са най-добрите упражнения против целулит?

Диамантени лицеви опори

Застанете от позиция планк. Поставете ръцете така, че палецът и показалецът на двете ръце да се докоснат, като образуват триъгълник на нивото под гърдите. Сгънете лактите и пуснете тялото надолу като се стремите то да е максимално близо до земята. Повдигнете се до изходна позиция.

Направете 2-3 серии по 10-12 повторения. Ако упражнението ви се струва прекалено трудно, можете да го изпълните, като сгънете краката в коленете.

Йога пози, които ще подобрят стойката ви

Коментирай