Здраве и красота

11 храни за по-здрава коса

Богати на важни хранителни елементи

15.08.2023г. / 14 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подходящата козметична грижа за косата ни е от съществено значение за нейната здравина и красота. Тя включва шампоани, маски, серуми, ампули, мезотерапии, според специфичните ни нужди. Храната, която съставлява ежедневното ни меню обаче е не по-малко важна.

Знаете ли какво е общото между доматите, боба, морските дарове, аспержите, яйцата? Това са едни от най-полезните храни за косата, тъй като ѝ осигуряват необходимите витамини и минерали, които могат да окажат влияние върху естествения цикъл на растеж на косата.

Кои други храни да включите в менюто си?

Авокадо – То е с високо съдържание на витамини В и Е, за които известно, че действат на клетъчно ниво и укрепват космените фоликули.

Сладки картофи – Вкусните сладки картофи са богати на бета-каротин, който е вид антиоксидант. Нашето тяло естествено го превръща във витамин А, който е важен за подхранване на скалпа, но и се бори срещу пърхота.

Знаци, че е крайно време да подстрижете косата си

Горски плодове – Почти всички разновидности горски плодове са богати на основни хранителни вещества, които са полезни за косата и скалпа. Ягодите например са богати на витамин С, който може да стимулира синтеза на колаген. Боровинките съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат за цялостното подхранване на косата.

Ядки и семена – Още едни полезни храни за здравето и красотата на косата ни. Различните видове сушени плодове, ядки и семена са богати на хранителни вещества, важни за растежа на косата. Повечето от ядките и семената съдържат минерали като желязо, цинк и сяра. Освен това ни осигуряват протеини и витамин Е.

5 причини за сухи краища на косата

Кисело мляко – Богато е на протеини и калций, които са много полезни за растежа на косата.

Овесени ядки – За консумацията на овесени ядки също се смята, че има ползи за здравето на косата. Те са богати на минерали като калий, желязо, фосфор и магнезий, за които е известно, че намаляват косопада.

Манго – Добра новина за любителите на мангото. Екзотичният плод, освен че е полезен за храносмилането, имунитета и кожата, допринася и за това да имаме силна коса. Мангото е богато на витамин Е, добър източник на бета-каротин е, които са важни за косата.

Леща – Не забравяйте да включите в менюто си храни със съдържание на фолиева киселина за растеж на косата. Лещата, освен фолиева киселина, съдържа и витамин B, желязо, цинк и протеини. Смята се, че редовната ѝ консумация допринася за подобряването на състоянието на косата.

8 трика, с които да накарате тънката коса да изглежда гъста

Цитрусови плодове – Плодове като портокал, мандарина и лимон са едни от най-полезните храни за възстановяване на косата след косопад. Както знаем, цитрусите са богати на витамин С и фолиева киселина. По-специално, портокалите се считат за едни от най-богатите на фолиева киселина храни за растеж и плътност на косата. Консумацията им осигурява жизненоважни хранителни вещества за космените фоликули.

Свързани статии

Броколи – Зеленчуците също са важна част от менюто ни за здрава и красива коса. Броколите, които имат малко калории, но достатъчно количество фибри, са изключително богати на витамин С и А. Докато витамин С ще подхрани косата ни, витамин А е необходим за синтеза на себум. Известно е, че броколите помагат заздравяването на космените фоликули и подобряват кръвообращението ни.

Червено месо – Недостигът на желязо е една от водещите причини за влошеното състоя ние на косата. От друга страна, за умерената консумация на качествено червено месо се смята, че помага за баланса на желязото и стимулира растежа на косата. Освен това, червеното месо е изключително богато и на протеини, витамин А и В3. В допълнение, желязото подпомага абсорбирането на необходимите хранителни вещества.

Коментирай