Здраве и красота

Как да подобрим лимфния поток?

Хидратацията може да ви помогне

21.08.2023г. / 15 54ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако някога са ви вълнували теми като отслабване, наднормено тегло и целулит, със сигурност сте попадали и на твърдения, че появата на портокалова кожа може да е свързана и с водна задръжка или пък не добра лимфна циркулация.

За да разберете как да подобрите вида на кожата си и да изглеждате по-добре, ще ви споделим няколко малки трика, с които да подобрите лимфния поток. Но първо, да изясним какво е лимфа. И така:

Лимфата е част от сложна система, подобна на нервната 

Свързани статии

Лимфата е течността, която тече през лимфната система, а тя пък е съставена от лимфни съдове, междинни лимфни възли и др. Цялата лимфна система е устроена така, че да връща течност в съдовете за рециркулация. Лимфата претърпява непрекъсната промяна в състава си, а структурата ѝ е подобна на кръвната плазма. Обемът, който минава през лимфната система е около 4 -5 литра на ден. 

Как да разберете, че страдате от лимфен застой?

Ако в диетата ви преобладават храни, които са преработени и съдържат прекалено много химически добавки, лимфоидната тъкан може да се задръсти, а лимфната ви система да се претовари.

Това ще ви направи податливи на инфекции и болести. Ето, защо, ако искате да сте здрави, трябва да поддържате лимфния си поток.

Натурална напитка при подуване и задържане на вода

Някои от възможните симптоми, които се свързват с лимфен застой могат да бъдат: умора, скованост, подуване на стомаха, задържане на течности, подуване на гърдите по време на цикъл, главоболие, покачване на тегло, студени ръце и крака, проблеми с кожата и целулит

Какво да направите, за да подобрите лимфния поток?

За разлика от кръвоносната система, лимфната система няма помпа, която да изтласква течностите. За да направи това, тя разчита на работата на мускулите и дишането. Ето защо, най-важният фактор за здравето на лимфата си остава движението. 

Как да се справим със задържането на вода?

1. Направете си масаж 

Лимфодренажният масаж (или лимфен дренаж) е специфичен вид масаж, който е насочен към лимфната система. Той включва нежни, ритмични движения, които помагат за придвижването на лимфната течност към лимфните възли. Можете да си правите масаж и сами или пък да приложите сухо четкане, или пък да посетите професионално масажно студио или пък да се възползвате от предимствата на апаратния лимфен дренаж. 

5 напитки, които помагат за отводняване на организма



2. Носете компресивни дрехи или чорапи 

Носенето на подобно облекло, бельо или чорапи може да ви помогне за подобряване на кръвообращението ви и за намаляване на отоците и усещането на тежест. Такива дрехи оказват натиск върху комкретни области на крайниците, което може да помогне за изтласкване на лимфната течност към лимфните възли. При всички случай, преди да си закупите подобни продукти, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар. 

3 напитки за бързо отводняване на тялото


3. Хидратирайте организма си 

Дехидратацията е една от най-честите причини за лимфен застой. Ето защо, пиенето на достъчно вода е от съществено значение не само за цялостното ви здравословно състояние, но и за оптималното функциониране на лимфната система. Ако не пиене досатъчно вода, рискувате да промените консистенцията на лимфата, правейки я прекалено гъста и бавна. Това от своя страна може да затрудни движението ѝ през лимфните съдове. 

Натурален еликсир за понижаване на пикочната киселина

4. Използвайте сухо четкане 

Както вече споменахме, тази техника може да ви помогне, за да подобрите лимфния си поток. За целта, използвайте четка от естествен косъм и започнете да четкате цялото тяло с леки, кръгови движения, като посоката е отдолу нагоре и отзад-напред (започвате от задната страна на краката и т.н. ).

Вълшебна напитка против подуване на лицето и краката

5. Променете нивото 

Повдигането на определени части от тялото може да помогне, ако те са подути. Освен движението на мускулите, гравитацията също помага за движението на лимфната ви течност. След тежък работен ден, можете да повдигнете краката си (прави в коленете) на ниво над сърцето. 

Смути за отслабване, което да пиете вечер преди лягане

6. Контрастни душове 

Това са душове, при които бързо променяте телесната си температура от гореща на студена и обратно. Можете да постигнете това като редувате топла и студена вода няколко пъти. От топлата вода кръвоносните съдове се разширяват, а от студената – те се свиват. Това помага за активирането на парасимпатиковата нервна система. Чрез този метод можете да подобрите циркулацията на кръвта и лимфата, да подобрите метаболизм си, да намалите умората и др. 

3 сутрешни напитки за отслабване

7. Диафрагмено дишане 

Когато практикувате такъв вид дишане щв ви помогне да създадете един вид “помпен механиъм” за лимфата. Опитайте се да правите поне три диафрагмени дишания всеки час и опитайте да дишате по този начин по 5 минути – сутрин и вечер. 

Плодове, които помагат при целулит

Коментирай