Здраве и красота

Опасен ли е алкохолът при диабет тип 2

Какво количество алкохол се счита за безопасно

15.09.2023г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабет тип 2 е заболяване, което се контролира с промяна в начина на хранене, с добавяне на физическа активност, както и с медикаменти, когато това се налага. Много хора се фокусират преди всичко върху храненето, като не обръщат толкова внимание на напитките, които консумират.

Косвени признаци на диабет

А те имат не по-малък ефект върху обмяната на захарите и състоянието при диабет тип 2. 

Алкохолът е нещо, което много хора употребяват в различни количества. Всеки е наясно с вредните му ефекти, особено ако се прекалява с него. Но алкохолът има и своите ползи в малки дози. Именно заради това консумацията му не е забранена. 

Но важи ли това при диабет тип 2? Може ли алкохолът да е опасен, ако страдате от диабет тип 2?

Както при всяка друга ситуация, така и при диабет тип 2 алкохолът може да има както вредни, така и положителни ефекти. Едно от най-важните условия тук обаче е количеството му. 

Съвсем малки количества алкохол могат да допринесат за прочистване на съдовете от лош холестерол и натрупване на плаки.

Това намалява риска от високо кръвно налягане, втвърдяване на артериите, поява на атеросклероза, запушвания и предпоставки за инфаркт и инсулт. 

Може ли алкохолът да е опасен? 

Ако имате диабет тип 2, едно от най-опасните неща, които алкохолът може да предизвика, е неконтролиран скок в кръвната захар. В алкохолът се съдържат захари, като концентрацията им в някои алкохолни напитки е значително по-висока. Сред тях са бира, ликьори, десертни вина. 

Какво да закусвате, ако имате диабет

Друг страничен негативен ефект от алкохола е повишеният глад. Когато пиете алкохол, с него често вървят мезета, хапки, десерти, бърза храна. Всичко това прави консумацията му нездравословен и опасен избор, ако имате диабет тип 2. 

Колкото по-голямо количество алкохол приемате при това състояние, толкова по-лесно то може да излезе от контрол. 

Свързани статии

Големите количества алкохол могат да причинят и обратния ефект – рязък спад в кръвната захар, което е предпоставка за хипогликемичен шок, в по-тежки случаи дори изпадане в кома.

Тези състояния са опасни за живота и по тази причина консумацията на алкохол при диабет тип 2 трябва да е много стриктно следена и контролирана. 

Едно от най-важните неща, които можете да направите, е да следите редовно кръвната си захар, както при консумация на алкохол, така и при физическа активност и хранене.

Кои плодове са най-подходящи при диабет

Така ще избегнете резки колебания в стойностите ѝ, от които идват и най-големите проблеми при това заболяване.  

Коментирай
Свободно време