Здраве и красота

Защо наддавате тегло по време на цикъл

Причините кантарът да показва повече килограми, когато сте в менструация

21.09.2023г. / 13 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не е необичайно по време на менструалния ви цикъл да се чувствате подути и по-тежки. Нормално е да наддадете на тегло, но това не означава автоматично, че сте напълнели. Теглото винаги варира не само през деня, но и през целия месец, който за женския организъм протича с бурни промени.

Кога менструалният цикъл се счита за опасно тежък?

Не бързайте да се притеснявате, че сте напълнели, ако кантарът покаже по-висока цифра. Когато сте в цикъл има няколко причини, поради които теглото ви може да се повиши. Ето кои са те.

Задържане на течности

Ако се чувствате подути, дънките ви стягат, не можете да измъкнете пръстените от пръстите си, обувките ви стискат, не се лъжете. Реално е напълно възможно да сте подути и то заради задръжка на течности, която е много характерна по време на цикъл.

Понижени нива на серотонин

Ако по време на цикъл, а дори и преди настъпването му се чувствате в лошо настроение, дори депресирани, това е нормално заради ниските нива на серотонин. В този период от месеца неговите стойности спадат, което може да ви тласне и към сладкиши, шоколад, храни, които имат свойството да стимулират щастието.

Повишени нива на прогестерон

По време на цикъл стойностите на хормона прогестерон се повишават. Той играе съществена роля за стимулиране на плодовитостта и подготовката на яйчниците за евентуално оплождане на яйцеклетката.

5 храни, които да ядете и 4, които да избягвате по време на менструация

За да се стимулира плодовитостта обаче съществува един жизнен механизъм на задържане не само на течности, но и на телесни мазнини. Това е така, защото те са естествен запас от енергия, който е необходим при евентуално зачеване.

Плодът ще има нужда от хранителни запаси и енергия, за да се развива и затова е напълно нормално по време на цикъл да тежите една идея повече от обикновено.

Свързани статии

Ниски нива на магнезий

По време на менструация нивата на магнезий могат да спаднат и това е чест феномен. Този минерал отговаря за регулирането на течностите в организма. Когато е в ниски количества има вероятност да сте подути, да задържате течности, от което да натежите.

Освен това понижените нива на магнезий в тялото могат да повишат глада за сладко. Ако прегрешите с любимите си десерти преди и по време на цикъл, това може да е една солидна причина да тежите повече на кантара.

Как диетите причиняват спиране на месечния цикъл?

Движите се по-малко

Повечето жени се движат по-малко, когато са в цикъл. Това е грешка, защото движението не само повишава изразходването на енергия и калории, но и намалява болката и спазмите по време на цикъл. Дори да не ви се иска да ходите пеша или да тренирате, направете го и ще се убедите колко по-добре ще се чувствате.

Коментирай