Здраве и красота

Защо клековете са едно от най-полезните упражнения

Причини да правите клекове всеки ден

16.01.2024г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Клековете са сред най-базовите упражнения, които задължително трябва да влизат във всяка тренировъчна програма и рутина. Дори да не следвате определен план с упражнения, а да тренирате вкъщи, клековете задължително трябва да бъдат редовно включвани.

Нещо повече – клековете могат да са единственото упражнение, което правите на ден и въпреки това те да са достатъчно ефективни, тъй като действат на много нива.

7 от най-ефективните упражнения за премахване на паласките

При клякане се активират и натоварват едни от най-големите мускулни групи в тялото. Бедрените и седалищните мускули имат голяма площ, което означава, че при натоварване те изгарят много калории и енергия. Това прави тренировката им изключително важна за цялото тяло.

Защо клековете са едно от най-полезните упражнения?

Можете да правите клекове навсякъде със или без екипировка

Клековете могат да се правят навсякъде и по всяко време. Можете да добавяте тежест към тях, но можете и да ги изпълнявате със собствено тегло, ако сте на почивка, пътувате и не можете да носите със себе си любимите си гири.

Ако имате тренировъчна програма, която следвате и която налага включването на тежести и екипировка, но сте на път или на почивка, можете да правите клекове дори когато не разполагате с тези екипировки. Това ги прави едно от най-прекрасните упражнения, които можете да изпълнявате навсякъде, а същевременно да горите мазнини и калории.

Клековете ще ви помогнат да оправите стойката и устойчивостта на тялото

Редовното практикуване на клекове подобрява цялостната стойка. Освен това клековете помагат за подобряване устойчивостта на тялото. Клековете ви правят по-устойчиви към изкълчвания, разтежения, като цяло намаляват риска от контузии и травми.

5 изометрични упражнения за сила, баланс и стегната фигура

Силовите и изометричните упражнения, каквито са клековете, подобряват изключително гъвкавостта, издръжливостта, въздействайки върху големите мускулни групи. Това прави способността на тялото да коригира собствената си стойка и разпределение на тежестта равномерно, така че да е максимално предпазено от наранявания.

Свързани статии

Клековете се правят лесно

Клековете са упражнение, което се изпълнява лесно, стига да внимавате за няколко важни момента. Когато свивате коленете, те не трябва да стоят пред пръстите на краката, а трябва да са в една линия. Така предпазвате ставите от натоварване.

Другият важен момент е да изправите гърба и кръста, като за целта, клякайки, трябва да изнесете таза максимално назад. Ако спазите тези два важни момента, ще изпълнявате клековете правилно, а това ще направи тренировките ви по-лесни.

Клековете повишават тонуса и енергията

Какво представляват изометричните упражнения и как извайват тялото?

Ако правите клекове редовно, те ще ви накарат постепенно да се чувствате все по-енергични и издръжливи. Клековете повишават тонуса на мускулите, стимулират техния растеж, а това ви кара да се чувствате все по-енергични и дейни с всеки изминал ден.

Коментирай