Здраве и красота

6 навика, които съсипват черния дроб

Храните се нередовно

28.11.2023г. / 11 11ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че вероятно се опитвате да внимавате по отношение на здравето си, със сигурност в ежедневния ви режим има вредни навици, от които не можете да се откажете. Макар и безобидни, някои от тях могат да нарушат работата на черния ви дроб и да забавят обмяната на веществата. Кои са те?

Консумирате прекалено много захар 

Свикнали сме да учим нашите деца, че захарта е вредна най-вече за зъбите. Но можем да кажем, че това е само „върхът на айсберга“. Консумацията на захар в големи количества може да навреди и на черния ви дроб. Той използва вид захар (фруктоза), за да произвежда мазнини. Но рафинираната захар, както и други подсладители, които са с високо съдържание на фруктоза, могат да причинят натрупването на мазнини. А пък това да доведе до чернодробно заболяване. Някои проучвания показват, че захарта може да бъде също толкова вредна за черния дроб, колкото и алкохолът, като това се отнася и за хора, които не са с наднормено тегло. Ето защо е за предпочитане да ограничите консумацията на храни с добавена захар.

Свързани статии

Пиете безалкохолни напитки 

Изследванията показват, че хората, които пият много безалкохолни напитки, са по-склонни да развият неалкохолна мастна чернодробна болест. Проучванията не доказват, че напитките са причината, но те са продукти, които смело бихме могли да кажем, че не съдържат нищо, което да е полезно за здравето. Не забравяйте, че когато пиете газирани напитки, вашите клетки може да станат по-малко чувствителни или резистентни към ефектите на инсулина. Когато това се случи, вашият панкреас трябва да произвежда още повече инсулин, за да отстрани глюкозата от кръвния поток – така че нивата на инсулин в кръвта ви да скочат. Това състояние е известно като инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност може би е основният двигател, който причинява метаболитния синдром и може да доведе дори до диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Свързани статии

Не спите достатъчно 

Ако дните ви са динамични и изпълнени със стрес, би трябвало нощта да е времето, в което да дадете нужната почивка на тялото си. Но дали в действителност го правите? Ако жонглирате с множество отговорности, може би жертвате съня си. Това може да увреди черния ви дроб в дългосрочен план. Проучванията показват, че липсата на достатъчно сън може да причини оксидативен стрес и да затрудни работата на този важен орган. 

Свързани статии

Приемате прекалено много хранителни добавки 

В днешно време хранителните добавки са навсякъде. Но неконтролируемата им употреба всъщност може да ви донесе повече вреди, отколкото ползи. Ето защо ви съветваме преди да използвате подобни продукти, (дори и билкови) да се посъветвате с вашия лекуващ лекар. 

Храните се навън прекалено често 

Редовното хранене навън може да навреди на здравето на черния дроб. Често пъти храните, които се приготвят в заведенията за бързо хранене не са здравословни, тъй като са пържени, панирани, прекалено солени или пък сладки. Освен това, за да предложат добра цена, търговците използват некачествени продукти. Ако имате възможност, винаги гответе вкъщи или подготвяйте подходящо меню за няколко дни предварително. Планирането на храненето ще ви предпази от нездравословни избори, свързани с храната. Можете дори да си носите и в офиса храна от вкъщи – така няма да се изкушавате да прибегнете до вредни храни и джънк фууд.

Свързани статии

Храните се нередовно 

Огромната връзка между мастното чернодробно заболяване и затлъстяването означава, че нередовните модели на хранене могат да унищожат черния ви дроб, ако не се вземат мерки. Яденето твърде късно през нощта, пропускането на закуската и прекалено бързото хранене са някои от хранителните навици, които могат да доведат до затлъстяване и като допълнение – увреждане на черния дроб. Храненето късно вечерта, особено преди лягане, може да има неблагоприятни последици за вашето здраве. От друга страна, пропускането на закуската води до повишен апетит и по-голям прием на храна през останалата част на деня. Прекалено бързото хранене намалява чувството на удовлетворение, което получавате от храната. А това може да предизвика повишено желание за храна. 

Коментирай