Здраве и красота

Забранени навици при суха кожа

Какво не трябва да правите, ако имате суха кожа

08.12.2023г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Забранени навици при суха кожа

Ако имате суха кожа, някои навици в ежедневието ви може да се окажат много вредни за нея. Сухата кожа изисква внимание и грижи, за да избегнете раздразнения и усещане за опънатост. Ако правите някои неща всеки ден, сухата ви кожа може да стане раздразнена. 

Кои са забранените навици при суха кожа?

Прекомерно ексфолиране 

Ексфолирането е важно, за да поддържате кожата свежа и да стимулирате регенерирането на клетките. Ако обаче имате суха кожа, трябва да сте по-внимателни с ексфолирането, защото прекаляването с него може да раздразни сухата кожа. Ексфолирайте веднъж седмично, а при по-суха кожа на две седмици. 

Свързани статии

Не хидратирате 

Ако забравяте да хидратирате редовно сухата кожа, тя ще стане раздразнена, опъната, зачервена, по-склонна към бръчки. Всеки тип кожа се нуждае от хидратиране, но това важи с особена сила за сухата кожа. За да избегнете проблеми, нанасяйте хидратиращ продукт сутрин и вечер. 

Горещ душ 

Горещата вода кара сухата кожа да става още по-суха. Тя започва да се нацепва, да се зачервява, лющи и да влошава състоянието и структурата си. Ако имате суха кожа, а и не само суха, е най-добре да взимате душ с по-хладка вода. Така ще запазите кожата млада и свежа. 

Използване на продукти на алкохолна основа 

Някои измиващи и козметични продукти съдържат известно количество алкохол. Такива продукти са вредни за сухата кожа, защото я пресушават още повече. Избягвайте ги и винаги четете съставките предварително. 

Използване на матиращи продукти 

Матиращите продукти са по-скоро подходящи за мазна кожа, отколкото за суха. Не избирайте подобни продукти, ако имате суха кожа, защото те я правят още по-суха. 

Свързани статии

Използване на абразивни частици 

Избягвайте почистващи продукти, които съдържат някакви твърди частици, защото те причиняват сериозни раздразнения на сухата кожа. Подобни почистващи продукти са подходящи за мазна кожа, която се нуждае от дълбоко почистване заради насъбирането на себум в порите. Сухата кожа се нуждае от по-нежни почистващи продукти.  

Свързани статии

Коментирай