Здраве и красота

Кои храни ви карат да миришете лошо

Храните, които предизвикват неприятна телесна миризма

03.12.2023г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Кои храни ви карат да миришете лошо

Ако сте забелязали, че излъчвате лоша миризма от тялото си, причината за това може да е храната, която ядете. Някои храни имат свойството да предизвикват лош мирис на тялото, излъчван от дъха или кожата. 

Ако те присъстват редовно в храненето ви или сте консумирали по-голямо количество от тях, вероятността да имате лош мирис на тялото е голяма. 

Кои са храните, които ви карат да миришете лошо?

Лук и чесън 

Естествено е, когато се спомене лоша миризма на тялото да се сетите за лука и чесъна. И сте прави. Лукът и чесънът са първенци по предизвикване на лоша миризма не само на дъха, но и на цялото тяло. Ако сте яли повече лук или чесън, миризмата им ще се излъчва и през кожата ви известно време. 

Тя ще се отделя от потните и мастните жлези, като ще измени цялостния ви характерен телесен мирис, докато алицинът не се отдели от тялото ви. Той е основното активно вещество в лука и чесъна, което придава характерните им вкусове и аромати. 

Алицинът обаче не ви е враг. Ако сте склонни да понесете миризмата му, ще се радвате на много здраве. Той е антиоксидант, имащ мощни противовъзпалителни, болкоуспокояващи, антимикробни свойства. 

Свързани статии

Зеле, броколи, спанак 

Всички представители на семейство Кръстоцветни ви карат да излъчвате лоша миризма, особено ако сте изяли по-голямо количество от тях. Те съдържат множество антиоксиданти и фибри, полезни са за здравето, но могат да причинят лоша миризма и подуване на корема. 

За да се справите с този проблем, хапнете малко кисело мляко, което да неутрализира действието им и да успокои храносмилателния ви тракт. 

Кимион 

Кимионът е прекрасна подправка, която си отива перфектно с колбаси, кебапчета, кюфтета, продукти от свинско и телешко месо. Той обаче може да причини лоша миризма на тялото.

Възможно е да направи потта ви да мирише по-неприятно, докато се излъчва от нея. Причината е в активните вещества на кимиона, които имат силен мирис. 

Можете да преборите лошата миризма от кимиона, като хапнете малко орехи или джинджифил. Те ще неутрализират неприятния мирис и ще ви освежат. 

Аспержи 

Аспержите са вкусни и много полезни, защото са богати на витамин К и фибри в изобилие. При храносмилането им обаче се освобождават ензими и серни съединения, които предизвикват лоша миризма на тялото. Обикновено трае няколко часа до един ден, докато премине през тялото ви и се усвои напълно. 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 4 месеца )