Здраве и красота

Какво показва за вас, ако не харесвате тези аромати?

Разберете повече за себе си

12.04.2024г. / 10 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че миризмите в ежедневието ни са определящи до някаква степен за нашето настроение? Всеки човек има определена чувствителност към миризми. Имаме любими аромати и такива, които не ни харесват. Оказва се, че вторите могат да покажат много за това каква личност сме. 

Има няколко етапа на разпознаване на миризми, през които преминаваме, според специалисти:

  • Физическо възприятие – ароматът действа върху рецептора и изпраща сигнал до мозъка.
  • Емоционално възприятие – ароматът предизвиква емоционална реакция, като харесване, нехаресване, предизвикване на отхвърляне.
  • Стимул за действие – ароматът ни кара да направим нещо.
  • Промяна в поведението – Излагането на аромати води до промяна в действието.

Според западни специалисти, нехаресването на конкретен аромат на етерично масло помага да се определи пропуск в област, на която трябва да бъде обърнато внимание. 

Какво показва за вас нехаресването на следните аромати?

Кардамон

Кардамонът се влага като аромат не само в парфюми. Той е често част от чаени блендове, използва се и в кулинарията. Ако не харесвате вкуса и аромата на кардамон, то това е показател, че не можете да контролирате гнева си. Често се разстройвате за дребни неща и ви е трудно да поемете контрол над емоциите си. Ако в работен план заемате лидерска позиция например, често се захващате за дребни неща с хората от екипа ви. 

Свързани статии

Жасмин

Той също се влага в козметични продукти, ароматни свещи, парфюми. Жасминовото масло е част от ароматерапията. Но ако този флорален аромат не ви допада, това е показател, че обикновено потискате сексуалното си желание, имате сексуални травми или скрити желания, които все още не сте проявили. Или обратното, обща ненаситност, липса на чувство за удовлетворение в интимен план. 

Лавандула

Лавандулата също се среща под формата на масло, както жасминът и кардамонът, но и като цвете. Ароматът му се свързва с успокоение, баланс. Маслото от лавандула се използва в ароматерапията, козметичната и парфюмерийната индустрия.

Всъщност дали харесваме аромата на лавандула е показател за нашата готовност за общуване. За хората, които не са привлечени от прованса, не харесват уханието на лавандула, се смята че имат проблеми с общуването с други хора. Най-вероятно трудностите при общуване ще се проявят поради страха от отхвърляне. Обикновено тези хора изпитват страх да покажат чувствата си, но също така имат и ниско самочувствие.

Свързани статии

Джинджифил

Нехаресването на аромата на джинджифил сигнализира за общо нежелание за поемане на отговорност и манталитет на жертва. И няма никакво значение на колко години сте – надделява желанието да получавате напътствия от другите и да не контролирате живота си. Не знаете как да живеете в настоящия момент и силата на настоящето ви е неясна. Също така вероятно често живеете или в миналото, или в мечтите за бъдещето. 

Портокал

Въпреки че ароматите на цитруси са сочени като такива, които ни зареждат с положително настроение, ободряват, те не са добре приети от всеки. Цитрусовите масла също са част от ароматерапията, козметични продукти, парфюми. Смята се, че хората, които не харесват тези аромати вероятно имат проблеми с приемането на изобилието, особено ако си позволят нещо конкретно. Те може да са скъперници и в отдаването на емоции. Също така са по-мързеливи, често отлагат разни неща. Според специалисти това са признаци за липса на енергия, която лесно може да бъде възстановена. 

Свързани статии

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Аромат ( преди 2 седмици )
Значи има кофти спомени свързани с тая миризма, за които може и да не се сеща, от детството или там някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Иванова ( преди 2 седмици )
А който мрази аромата на роза какво...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време