Здраве и красота

Каква е разликата между тревожност и депресия

Двата термина погрешно се използват като взаимозаменяеми

12.07.2021г. / 05 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тревожността и депресията са близки по външен израз състояния, които обаче в същността си са различни. Заради приблизително сходните проявления на двете състояния те много често биват погрешно определяни като взаимозаменяеми. От депресия и тревожност страдат милиони хора по цял свят, като най-многобройни са в развитите страни.

Що е то сексуална тревожност и кой страда от нея?

Въпреки широкото им разпространение, двете състояния продължават да се разбират погрешно. Най-честото погрешно схващане за депресията е, че някой страда от нея, когато е тъжен, потиснат, а за тревожността – че някой просто се притеснява, тревожи. Всъщност, нещата са далеч по-сложни.

Не само разбиранията за тези две състояния все още не са съвсем ясни на всички, но и погрешното им разграничаване и определяне също допринася за неточните схващания за тях.

Не изричайте тези думи пред човек с тревожно разстройство

Според клиника Майо, депресията може да причини тревожност. При състояния на генерализирано тревожно разстройство или паническо разстройство пък нещата могат да прогресират до депресия. Но въпреки че могат да доведат едно до друго, двата вида състояния са различни и имат своите уникални симптоми и съответното лечение.

Каква е разликата между тревожност и депресия?

Основните разлики между тревожност и депресия могат да са доста тънки и това ги прави трудно забележими за повечето хора. Въпреки това те се различават значително. Според Медицинския колеж Бейлор, депресията се определя като загуба на енергия и желание за живот. Хората, страдащи от депресия често изпитват трудности да се хранят, нямат желание да го правят или пък се хранят твърде много, преяждат. Страдат от дълбоко чувство за вина, срам от положението, в което се намират или в което смятат, че се намират. То невинаги е адекватно с реалността. Изпитват и сериозни трудности със съня.

Как да преборим тревожността и да отключим щастието?

Тревожността е насочена най-вече към бъдещето. За разлика от депресията, която е провокирана от обстоятелства в миналото и в настоящия момент, тревожността кара страдащите от нея да изпитват силно безпокойство за бъдещето. Колежът Бейлор определя тревожността като „излишна грижа, ориентирана към бъдещето“, пише healthdigest.com. В някои случаи тревожността включва определения на начина, по който бъдещите събития могат да се объркат, което предизвиква симптомите на безпокойство у страдащия. При някои пациенти тревожността се проявява с постоянен поток от образи, мисли, идеи за ужасни неща, които биха могли да се случат и начините, по които тези събития могат да повлияят негативно върху живота.

Натурални лекове при тревожност и безпокойство

Тревожността не е за подценяване, защото всички тези страхове могат да предизвикат непоносимост и ужас от промяна, несигурност при взимане на решения, потъване в зоната на комфорт заради страх от провал или страх от това, че нещо лошо ще се случи.

И двете състояния могат да бъдат овладени и контролирани, дори излекувани. Важно е да разпознаете симптомите и да потърсите адекватна лекарска помощ или помощ от психолог. Справянето с тези два проблема е важно за връщането към нормален и щастлив начин на живот.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 2 години )
spia dostatu4no , a i trudno se trevoja ve4e... ne kazvam 4e sum s pritupeni 4uvstva , no niamam sili , dokrai sum izto6tena .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар