Свободно време

Какво да правите, когато изпитвате тревожност?

Помислете какво отключва това състояние

18.04.2024г. / 12 30ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако преди години терминът „anxiety“ (от англ. „тревожност“) беше нещо екзотично, към днешна дата това съвсем не е така. Все повече хора изпитват леки или по-тежки форми на психични разстройства и може би това се превръща в една модерна пандемия. Каквито и да са причините, може би едни от основните са забързаният начин на живот и стресът. Към тях може да причислим и пандемията от COVID-19, която наложи нови правила на общуване и работа.

Как да постъпите, когато изпитвате тревожност? В следващите редове ще ви предложим няколко стъпки. 

Разпознайте симптомите

Чувство на нервност, безпомощност, обреченост или страх – това са само малка част от симптомите, които показват, че може би страдате от тревожност. Към това можем да добавим и потене, треперене, повишен пулс, натрапчиви мисли и др.

Свързани статии

Бъдете активни

Уверете се, че имате режим, който включва физическа активност поне няколко пъти седмично. Упражненията могат да бъдат много мощен инструмент за справянето със стреса и освен това, те могат чувствително да подобрят настроението ви и да ви помогнат да поддържате едно по-добро общо физическо състояние. Ако не знаете откъде да започнете, като за начало отделете поне 25-30 минути. След известно време можете да увеличите натоварването и продължителността му.

Превърнете съня в приоритет

Свързани статии

В съвременния начин на живот на хубавия сън се гледа като на отживелица и все повече хора мислят, че могат да бъдат пълноценни и здрави, ако спят по 5-6 часа на нощ. Това обаче изобщо не е така. Ако искате да сте здрави не само физически, но и психически, постарайте се да си набавяте поне 7 часа сън на денонощие. Два часа преди часа за сън избягвайте употребата на електронни устройства.

Свързани статии

Намалете употребата на кофеинови напитки

Освен кафе, замислете се дали прекалявате и с други напитки, които съдържат кофеин. За предпочитане е да изтеглите консумацията им до към 10 часа сутринта. Дори да не влияят на повишението на кръвното ви налягане, те могат да доведат до смущения в съня и ускорен пулс, сърцебиене.

Какви могат да са причините за безсънието и как да се преборим с тях?

Помислете кое провокира това състояние

Опитайте се да премислите повечето моменти, в които това състояние възниква и да намерите евентуалните причини за него. Ако установите някаква закономерност, консултирайте се с вашия лекуващ лекар и нека той да ви насочи към специалист, който би могъл да ви помогне с конкретни насоки.

Водете си дневник

Според популярния сайт healthline.com, воденето на дневник може да облекчи чувството на тревожност, особено когато нямате възможност да споделите мислите, които ви връхлитат. Чрез воденето на дневник можете да стигнете до дъното на проблема и да изследвате чувствата си в дълбочина.

Цитати за депресията, които ще ни направят по-малко самотни

Започнете да четете книги за самопомощ

Ако не можете да си позволите консултация със специалисти, можете да започнете с нещо много просто – като за начало да признаете пред себе си, че нещо не е наред. Следващата стъпка може да е намирането на подходящо четиво за самопомощ. Защо е нужно да направите това? Така ще разберете, че на света има хиляди хора, които изпитват същото като вас. Стига да имате желание, можете да започнете оздравителния процес в момента, в който решите това.

Свързани статии

Не губете време

Ако изчаквате да ви „мине“ от само себе си, може би ще чакате дълго. За съжаление леките форми на психични разстройства могат бързо да прераснат в нещо по-голямо. Затова, ако усетите тревожност за по-продължителен период, консултирайте се с лекар. Не бива да оставяте това на глед невинно състояние да нарушава ритъма и качеството ви на живот.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 1 година )
Мислете си за тези, които ви обичат, бъдете проактивни, започнете нови проекти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар