Здраве и красота

Как да бъдете здрави и във форма с алкална диета

Можете да използвате режима и за кратък детокс

10.04.2024г. / 13 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Привържениците на алкалната диета вярват, че диети с високо съдържание на определени храни (като месо и зърнени храни) и с ниско съдържание на други (като богати на калий зеленчуци и плодове), могат да причинят дисбаланс в pH на кръвта, който да доведе до различни здравословни проблеми. Това е известно като киселинно-пепелна хипотеза, поради което алкалната диета понякога е наричана киселинно-пепелна диета. Ето и малко повече информация за нея.

Как действа алкалната диета? 

Алкалната диета класифицира храните според това колко киселина произвеждат, когато се усвояват. Киселиннообразуващите храни водят до pH по-ниско от 7, докато алкалните храни водят до ниво на pH над 7.

Всички храни, които са около 7, се считат за неутрални. Имайки това предвид, диетата препоръчва избягване на храни, образуващи киселина, като месо, млечни продукти, риба, яйца, зърнени храни и алкохол. В този режим се наблягана консумирането на много алкално образуващи храни, като плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения.

Неговите поддръжници препоръчват и ограничаване на неутралните храни, като нишестета, захари и естествени мазнини. Важно е да знаете, че все още липсват изследвания, които да показват, че pH на храната има някакво въздействие върху цялостното здраве, като същевременно има и много доказателства, които показват, че просто не е възможно да се промени pH на тялото чрез диета. Всъщност нивата на pH варират в зависимост от областите на тялото – например стомахът е силно киселинен. Бъбреците и белите дробове са до голяма степен отговорни за поддържането на балансирано pH в тялото, а различните нива са много строго регулирани. „Рh на кръвта варира от 7,2 до 7,45“, това споделя Дженифър Фицгибън, регистриран диетолог по онкология в Раковия център на университета Стони Брук в Ню Йорк.

Свързани статии

Може ли подобен режим да ви помогне да намалите теглото си?

Въпреки че загубата на тегло не е основна цел на алкалната диета и нито едно изследване не я подкрепя като основен резултат, всяка диета, която ограничава групите храни, има тенденция да ограничава общите калории. Освен това, акцентът на алкалната диета върху плодовете и зеленчуците пред преработените храни е приет принцип за отслабване и поддържане на теглото в здравословни норми. Има някои доказателства, че спазването на алкална диета може да помогне за запазване на мускулната маса.

За мускулите се знае, че подпомагат изгарянето на повече калории. Едно проучване установило, че спазването на по-алкална диета е положително свързано с по-високи индекси на мускулна маса при жените, вероятно защото плодовете и зеленчуците съдържат калий и магнезий, които помагат за поддържането им.

Свързани статии

Какво можете да консумирате?

Плодове 

Не всички плодове са в одобрения списък, но можете да ядете – ябълки, кайсии, черно френско грозде, лимонов сок, портокали, праскови, круши.

Зеленчуци

Аспержи, броколи, моркови, целина, краставици, зелен боб.

Свързани статии

Напитки 

Можете да пиете алкохол (червено или бяло вино) и кафе в умерени количества при тази диета.

Какво не можете да ядете?

Алкалната диета насърчава увеличения прием на плодове и зеленчуци, като същевременно се препоръчва да се преустанови консумацията на силно преработените храни с високо съдържание на натрий и наситени мазнини (дори и на някои здравословни храни). Такива са: червено месо, домашни птици, риба, въглехидрати – мъфини, понички, зърнени закуски, крекери, зърнени култури, картофи.

Свързани статии

Диетата като начин на живот

Упражненията, сънят и други фактори на начина на живот също играят важна роля за цялостното ви здраве. Най-добрата диета винаги е тази, която е балансирана и отговаря на начина ви на живот. Не е задължително да спазвате стриктно алкалната диета, но ако искате да се почувствате по-добре, можете да си направите малък детокс и да ограничите приема на „тежки“ храни за няколко дни. При всички случаи, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар, преди да започнете спазването на определен хранителен режим.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 седмици )