Как да отслабнете преди сватбата?

Спазвайте дългосрочен план

22.06.2024г. / 06 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сватбата е може би едно от най-прекрасните събития за всяка жена. То е съпроводено с много емоции, планиране и спазване на стриктни графици. Ако сте решили да предприемете тази стъпка, със сигурност ще си дадете достатъчно време за подготовка. Можете да използвате този период и да се погрижите да влезете в най-добрата си форма. Как да го постигнете? Започнете с дългосрочен план.

Една година преди сватбата

Дванадесет месеца преди сватбата, започнете с малки промени: добавете протеини на всяко хранене, гответе със сладки картофи вместо обикновени, особено избягвайте пържени обикновени, използвайте кисело мляко с пресни плодове вместо готово кисело мляко с плодове на дъното. Добавете повече фибри към менюто си, консумирайки плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс (горски плодове и аспержи), пийте повече вода и по-малко газирани напитки. Що се отнася до упражненията: започнете с леко ходене.

Проучване на Journal of Physiological Anthropology показва, че ходенето през свободното време понижава нивата на кортизол, хормон, който се отделя по време на стрес (планирането на сватба може да бъде съпроводено и с доста такъв), а може да доведе до наддаване на тегло. Отделяйте между 30 до 60 всеки ден, и се опитайте да излезете навън. Проучвания показват, че нивата на кортизол спадат още повече, когато се разхождате в естествена среда.

Шест месеца преди сватбата

Запомнете, че за да свалите тегло, не е необходимо да елиминирате напълно въглехидратите. Просто трябва да внимавате кога ги ядете, колко консумирате и от какъв вид са те. Когато ядете въглехидрати след тренировка – особено силова – те се използват за изграждане на мускули, вместо да се съхраняват като мазнини.

Мислете от гледна точка на хапки и се стремете към не повече от десет хапки въглехидрати на хранене. Напълнете чинията си с неограничен брой зеленчуци без скорбяла и плодове с нисък гликемичен индекс, но не забравяйте да броите всичко друго, независимо дали е пълнозърнест хляб, бял или друг вид например. Продължавайте с ходенето и добавете повече интензивност във фитнеса. Съчетайте тежести с кардио. Така ще тонизирате тялото, без да загубите мускулна маса.

Свързани статии

Три месеца преди сватбата

Преценявайте по-стратегически по отношение на храненето, като планирате хранене с партньора си. Намалете „измамните“ хранения (cheat meals), като ги сведете до не повече от два пъти месечно. Към вашите тренировки и ходене, добавете три високоинтензивни интервални тренировки (HIIT) на седмица. Мич Баткин, старши вицепрезидент в US Fitness в Маклийн, препоръчва да изберете кардио машина (като бягаща пътека или елиптикал) и след петминутна загрявка да тренирате на нея усилено за около една минута, след това да бягате или да ходите с по-леко темпо за две минути.

Стремете се да поддържате пулса си да бъде в зоната от 80 до 90 процента от максималния за вас, за период от около 20 до 30 минути – проучванията показват, че това може да доведе до скок в метаболизма до 48 часа.

Един месец преди сватбата 

Вашето ниво на стрес вероятно е високо. Помислете за предварително приготвяне на храна, за да намалите проблемите, свързани с готвенето. Или следвайте трика, наречен „гответе веднъж, яжте четири пъти“: пригответе храна, която може да се използва за четири хранения. Като например – пилешки гърди. Изпечете четири броя пилешки гърди и използвайте месото със зеленчуци за обяд един ден, добавете го в салата на следващия и т. н.

Свързани статии

Седмица преди сватбата 

Добавете към вашата диета чай или хранителна добавка, за да намалите задържането на вода. Продължавайте да ходите, за да управлявате стреса и добавете една силова тренировка. Намалете HIIT тренировките до две, за да освободите време за непредвидени ситуации.

Свързани статии

Коментирай