Плодови комбинации за добро здраве

Вкусни и полезни

18.08.2025г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
Плодови комбинации за добро здраве. Снимка: istock

Плодови комбинации за добро здраве. Снимка: istock

Плодовете са едни от най-полезните храни за нашето здраве. За някои комбинации между тях се смята, че ни помагат да бъдем в добра форма, изпълнени с повече енергия. Вижте кои. 

1. Противовъзпалителна комбинация – Череши, пресен ананас, сини боровинки

Ананасът е богат на витамин C и съдържа ензим, наречен бромелаин, който намалява възпалението на червата, засилва имунната функция и стимулира храносмилането на протеините. Комбинирайте го с боровинки, които са богати на антиоксиданти и витамини A, C и E.

Антоцианинът е основният антиоксидант както в боровинките, така и в черешите и е това, което придава на тези плодове наситените им цветове. Черешите също са известни с това, че съдържат по-големи количества фенолни съединения, осигуряващи по-силен противовъзпалителен ефект.

Свързани статии

2. Имунно укрепваща комбинация – Грейпфрут, киви, ягода

Кивито, грейпфрутът и ягодите могат да подсилят имунната система. Кивито е богато на витамин C, който помага за поддържане на имунната система и предотвратява увреждането от свободните радикали. Грейпфрутът и ягодите също са едни от най-богатите плодове с витамин С и минерали, които могат да помогнат за засилване на имунитета. 

3. Антиоксидантна комбинация – Смокиня, червено грозде, нар

Тези три плода са богати на антиоксиданти и съединения, за които е известно, че предпазват тялото от увреждане от свободните радикали и ни помагат да се чувстваме енергични.

За ресвератрола в червеното грозде е доказано, че има мощни антиоксидантни и противостареещи свойства. Гроздето е богато и на лутеин и зеаксантин, които поддържат зрението и минимизират вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, сочат изследвания. 

Наровете съдържат по-високи нива на антиоксиданти от повечето плодове. Особено полезни са за контрол на високото кръвно налягане. 

Смокините са не само вкусни. Осигуряват ни минерали, включително калий, калций, магнезий, желязо и мед, и са чудесен източник на витамини A, E и K. Помагат при запек. 

Свързани статии

4. Детоксикираща комбинация – Годжи бери, диня, лимон

Динята, която е около 90% вода, съдържа и основен детоксикиращ агент, наречен глутатион. Тя е и източник на ликопен и витамини A и C, които допълнително помагат за детоксикацията и борбата със свободните радикали. Богата е на фибри и калий. 

Лимонът е и силен детоксикатор и има антибактериални и антивирусни качества. Малките годжи бери плодове са чудесен източник на антиоксиданти, витамини A, B, C и E, желязо и холин, от които черният дроб се нуждае за процесите на детоксикация.

5. Плодова комбинация за красота – Къпини, папая, пъпеш

Папаята изобилства на антиоксиданти и хранителни вещества, които подпомагат синтеза на колаген. Съдържа и ензим, наречен папаин, който помага за противодействие на увреждането на кожата, подобрява храносмилането.

Къпините са с ниско съдържание на захар, но имат добри количества антиоксиданти и витамини А и С.

Хапвайте и пъпеш, тъй като той съдържа бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма и подпомага здравето и красотата на кожата и косата.

Свързани статии

Коментирай