Свободно време

Как се става лидер на мнение?

Социалните мрежи – първата стъпка към лидерството

22.06.2013г. / 12 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Научете се да се аргументирате

Социалните мрежи, форумите са идеална школа да се научите да отстоявате мнение, да защитавате позиция и т. н. Тук може би трябва да добавя да се научите да пишете на кирилица. Може да ви е смешно, ама… това, че вие можете, не важи за всички. Тъжно е, че много от младежите не само не могат да пишат на кирилица, но и не могат да пишат по-дълги мнения от няколко думи и само постват картинки. Общуването им за мен е леко нечленоразделно и честно казано ме плаши.

Когато вече сте убедени, че сте си изградили позитивния образ, който желаете, тогава може и да започнете да предлагате на приятелите си да посетят ваше събитие, да харесат ваша страница, да ви подкрепят в някой конкурс или каквато друга подкрепа ви е необходима.

Забавлявайте се, но не се продавайте

Защото именно такива лидери на мнение в един момент могат съзнателно или не да бъдат използвани за нечия кауза.

Не се предоверявайте

Винаги имайте едно наум, че не всички в мрежата са честни, откровени и добри като вас. Някои още преди да са се вписали в социалните мрежи са си набелязали цели, които биха искали да постигнат, да промотират и продават някакъв вид храни, да дистрибутират нещо друго, да набират доброволци за нещо и т. н. Не се оставяйте да бъдете зарибени и омотани в нещо, което всъщност не желаете.

Всеки, който активно участва във виртуалния социален живот може да допише тези съвети, които да са полезни на някого. Дали са останали неизкушени? Съмнявам се. По-скоро онези, които не са се включили в социалните мрежи си имат своите убеждения и причини да не го правят, а други имат толкова много работа, че пък нямат време да поддържат гореизброените и неизброени точки. Защото, ако си участвал активно и спреш можеш да изпиташ какво е усещането да си мъртъв. Уникално е!

Хората, които постоянно са те лайквали, давали са ти съвети, подкрепяли са те и си им бил един вид таргетно другарче, малко по малко забравят, че съществуваш. Първо те забравят виртуално, после и реално.

Усещанията на отказването са почти като при абстиненцията. Със сигурност пристрастяването е по-бързо, по-лесно и просто не можеш да се откажеш от тази уникална възможност – ти, незначителния, обикновен човечец, който никой не харесваше и не четеше, изведнъж да имаш над 1000 виртуални приятели, да си значим, велик, и да чувстваш, че диктуваш правилата... Ето поради тази основна причина социалните мрежи ще съществуват още дълго. И естествено предвидливите ще ги използват в своя полза.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
тъпчов ( преди 10 години )
Абе цялата статия прочетох и така и не ми стана ясно какво, аджеба, е това животно "лидер на мнение". За какво му е на някой да създава такъв фалшив облак около себе си, какви ползи носи това, за какво изобщо е цялата работа? Или просто е поредното модерно нещо, към което всички се стремят и всички се чувстват длъжни да опитат.И най-вече: какво, по дяволите, е "лидер на мнение"!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар