Свободно време

Ясни признаци, че не можете да вярвате на шефа си

Кога шефът е вреден за прогреса на фирмата и вашия собствен

08.05.2018г. / 07 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да работите за шеф, когото уважавате и на когото имате доверие, е от решаващо значение не само за постиженията, успехите ви и качеството ви на работа, но и за здравето ви. Доверието в работата, усещането за честност и коректност от страна на ръководителя ви играе важна роля в постигането на резултати и лични успехи.

Когато обаче работите за шеф, на когото нямате доверие, с когото винаги сте на тръни дали няма да ви провали в изпълнението на даден проект, дали ще ви уволни без причина или просто ей така ще хвърли неоснователно вина върху вас, е крайно вредно.

Вредно е за здравето ви, за психиката ви, за изграждането и развитието на професионалните ви качества.

Кои са признаците, че не трябва да имате доверие на шефа си?

Той/ тя има политика на затворени врати

Част от ключовите предпоставки за успех е възможността свободно да разговаряте с ръководителя си. Така ще можете да работите в унисон с неговите изисквания и с вашия потенциал. Тогава най-лесно се изгражда двустранно доверие, защото в динамичната работа заедно прозират професионалните качества.

Какво никога да не казвате на шефа?

Когато достъпът ви е ограничен, изпълнени сте с въпроси, около работата ви има куп неизвестни, но от вас се очакват конкретни резултати, това буди сериозно недоверие.

Той/ тя клюкарства 

Дори да сте се сприятелили, дори да сте в неангажираща извънработна среда, не е коректно, не е колегиално да чувате как шефът ви клюкарства за ваши колеги. Дори да решите да влезете в тона му и да обсъдите колегите заедно, това може да ви навреди. Шеф, който е склонен да клюкарства за другите вероятно го прави и за своите. Не мислете, че като се включите в тона му ще спечелите червени точки. Винаги нещата могат да се обърнат срещу вас, когато станете неудобни.

Той/ тя си приписват вашите заслуги 

Една от най-ужасните, нечестни и безскрупулни постъпки на един ръководител е безцеремонното приписване на чужди заслуги. Ако постиженията са ваши, успявате да придвижите резултатите напред и да завършите успешно проектите, които са ви възложени, но шефът ви всячески се изтъква като заслужаващ най-голямата похвала, това е не просто предпоставка за загуба на доверие, това е обида.  

Свързани статии

Той/ тя взима решения, от които има полза единствено неговото/ нейното представяне 

Един добър шеф е такъв, само когато мисли в перспектива като отборен играч. Така се печелят най-добрите резултати. Ако шефът ви гледа да прецака подчинените в екипа си, само и само нещата да се случат по неговия начин, това е признак на липса на ръководна визия и умения.

5 начина да се сближите с нов шеф

Той/ тя се чувства несигурен/ несигурна във ваше присъствие 

Причината за това поведение е проста – шефът ви прозира компетентен професионалист във ваше лице, който се явява заплаха за неговия пост.

Той/ тя не дава никакви обяснения за действията си

Много хора на ръководни постове не смятат за нужно да обясняват действията си. Донякъде това е така, защото дълбочината на работата на ръководителя невинаги се нуждае от подробно разяснение спрямо служителите. Но от друга страна държането в пълно неведение е деградивно и пречи на общия успех.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати